Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kubanski vođa

FIDELOV DVOSTRUKI ŽIVOT Skrivene žene, ljubavnice, djeca...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet Baracka Obame Kubi bio je povod za priču o tajnom životu Fidela Castra.

Obamin posjet Kubi, prvi službeni od strane nekog američkog predsjednika u posljednjih 88 godina, povod je za priču o knjizi'Dvostruki život Fidela Castra' autora Juana Reinalda Sancheza. On je 17 godina radio kao tjelohranitelj kubanskog vođe, a onda je u knjizi otkrio licemjerstvo između Castrove retorike i njegovih postupaka.

Pročitajte i ovo Matija Posavec Politička biografija Tko je Matija Posavec? Bio je najmlađi župan, na izborima za Sabor iznenadio je mnoge, ali ni njegova karijera nije bez mrlja Ilustracija optužuju vlasti Umro od srčanog udara na plaži, a onda je obitelj doživjela novi šok: "Čije su nam tijelo to dovezli?!"

Dok je njegov narod patio, Fidel Castro živio je u udobnosti, a do javnosti je tajio sve pa čak i osmero djece, brojne ljubavnice i ženu.

Njegova prva supruga bila je Mirta Díaz-Balart, a druga Dalia Soto del Valle. Obje je varao, drugu s Celiom Sanchez, svojom osobnom tajnicom, prisnom prijateljicom i 'psom čuvarom' tijekom 30 godina.

Bilo je tu još ljubavnica, a Kubanci o tome svemu nisu imali pojma. Desetljećima je javnost znala samo male djeliće iz njegova privatnog života, a, zvuči nevjerojatno, čini se da godinama nisu znali ni za postojanje Dalije, žene s kojom je dijelo život od 1961. godine.

Najstarije Castrovo dijete, barem službeno, je Fidelito ili Fidel Jr. Naime, riječ službeno je tu jer je Castro imao i nezakonitog, šest mjeseci ranije rođenog sina koji je bio plod trodnevne afere.

'Mali Fidel'

Fidelito je rođen 1949. godine za vrijeme braka s Mirtom koju je oženio godinu dana ranije dok je bila studentica prava. Brzo nakon medenog mjeseca u New Yorku Fidel je izgubio interes za elegantnom Mirom od koje se razveo 1955. godine. Međutim, dobio je skrbništvo nad njihovim sinom. U početku je 'mali Fidel' nazivan potencijalnim nasljednikom, a s ocem se pojavljivao u medijima. Posebno zapažen bio je njihov zajednički nastup 1959. godine koji je prenosio CBS, a u sklopu kojeg su se Fidel i dječačić pojavili u pidžamama.

Fidel je u tom pomalo smiješnom okruženju u 10 minuta pokušao uvjeriti američke gledatelje da nije opasni komunist nego dobar obiteljski čovjek, kao i svaki drugi Amerikanac.

Pod pseudonimom José Raúl, Fidelito je u SSSR-u studirao nuklearnu fiziku, oženio Ruskinju, a onda 1980. godine imenovan voditeljem kubanske Komisije za atomsku energiju iz koje je otpušten 1992. godine.

Fidelova veza s prvom suprugom nikad nije bila strastvena kao s Natalijom Revuelte s kojom je Mirtu varao. Natalia je također bila udana, a Fidela je prvo obilazila kao prijateljica, tek onda kao ljubavnica. 1956. godine rodila je Alinu, Fidelovu jedinu kćer - dijete koje mu se jedino usudilo suprotstaviti.

Kako je opisala u svojoj autobiografiji, kada je imala 14 godina objavila je svoju namjeru da napusti Kubu. U to vrijeme Fidel nije obraćao previše pozornosti, ali Alina je i kad je odrasla ostala ustrajna u ideji. 1980. godine postala je model i jednog dana osvanula u časopisu Cuba odjevena u bikini. Kada je to vidio, Fidel je tražio da ju se odmah pozove. Dana sata kasnije ušetala je u njegov ured ni najmanje preplašena. Vika je odzvanjala po cijeloj sobi, zidovi su se tresli od dernjave. 'Svi znaju da si moja kći. Pozirati tako u bikiniju je nepristojno', derao se Castro.

'Oh, sada si zainteresiran za to što radim', odgovorila je Alina vrišteći.

Godine su prolazile, a onda je 1993. Fidel preko tajnih službi doznao da Alina planira pobjeći s Kube. Pozvao je šefa svoje pratnje u upozorio ga da Alina nikako ne smije napustiti zemlju. No, dva mjeseca kasnije uspjela je pobjeći s perikom na glavi i opremljena lažnom španjolskom putovnicom uz pomoć mreže međunarodnih pomagača.

Bivši tjelohranitelj, autor knjige, kaže da su rijetke bile prilike u kojima je Fidel dopuštao da njegov bijes eksplodira. U 17 godina on je to vidio samo dva puta - kada je Alina pobjegla poludio od bijesa.

'Želim odgovorne. Zahtijevam izvještaj. Želim znati kako se sve to moglo dogoditi', vikao je.

Juan je Alinu vidio 15 godina kasnije, u Miamiju. Živi skromno i nakon bijega nikad više nije nogom kročila na Kubu.

Njavažnija i najmanje poznata Dalia

Nakon Mirte i Naty pojavila se Dalia Soto del Valle, najvažnija, ali i najmanje poznata Fidelova žena. Upoznali su se 1961. godine na jednom javnom događanju u pokrajini Villa Clara. Fidelu je odmah za oko zapela plavooka plavuša.

Nakon tri susreta, i naravno uobičajenih provjera, Fidel joj je predložio da se preseli u Havanu, a onda je vrlo diskretno smjestio u kuću na periferiji glavnog grada.

Zajedno su dobili pet sinova, a svi su nosili ime koje počinje sa slovom A - Alexis, Alex, Alejandro, Antonio, Angelito. Prva tri imena varijacije su imena Alexander, preudonima koji je Fidel usvojio dok je bio gerilac, a u čast Aleksandru Velikom kojem se divio.

Pet dječaka odraslo je daleko od sjedišta vlasti, drugih Kunabaca, pa čak i od svojih rođaka. Većina ih i danas živi na ogromnom obiteljskom imanju u uvjetima koji su daleko od revolucionarne štednje koji zagovara njihov otac.

I Fidel je bio varan

Inače, nije samo Fidel bio taj koji je varao. I Dalia je varala njega - 1984. godine Fidel je saznao da ima aferu s Jorgeom, članom pratnje. Mjesec dana nakon saznanja Fidel i njegova pratnja nisu kročili u dom koji je dijelio s Dalijom. Putovao je zemljom i spavao u nekima od 20 kuća koje je posjedovao.

Svi su mislili da je to kraj. Međutim četiri tjedna kasnije Fidel se vratio bez da je upozorio Daliu o dolasku. Bračni život nastavio se kao da se ništa nije dogodilo.

Jorge je pak nestao preko noći i više nitko nije čuo za njega, piše news.com.au.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene