Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Srbije Boris Tadić uputio je u nedjelju brzojav sućuti hrvatskom Predsjedniku Stjepanu Mesiću, građanima Hrvatske i obitelji preminulog predsjednika SDP-a i bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana.


- Molim vas da primite izraze najdublje sućuti u povodu smrti bivšeg premijera Hrvatske Ivice Račana, stoji u brzojavu predsjednika Tadića, prenosi agencija Tanjug.

Vezani članci Andrej Plenković - 1 Premijer i predsjednik Sabora izrazili sućut obitelji Mustafe Nadarevića: "Velik gubitak za kulturnu scenu. Zadužio je hrvatsku umjetnost" Slika nije dostupna 'Lijepa naša' i minuta šutnje za Ivicu Račana

U opširnoj biografiji Ivice Račana, koji je preminuo u nedjelju u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti, Tanjug se detaljno bavi njegovim angažmanom u političkim zbivanjima devedesetih godina prošlog stoljeća.

Srpska agencija tako navodi da "iako je HDZ prije izbora (u travnju 1990.godine) nazvao strankom opasnih namjera, učinio je sve da na izborima pobjedi HDZ, forsirajući većinski sustav pomoću kojega je HDZ osvojio puno veći broj zastupnika u tadašnja tri doma Sabora nego što je proporcionalno imao glasača".

Tanjug dodaje da "kad je Tuđmanov režim počeo proganjati Srbe, koji su činili veći broj glasačkog tijela SDP-a, Račanova stranka nije učinila ništa da se bori za njihova prava" i nastavlja da je "štoviše, SDP početkom rata preko Zdravka Tomca sudjelovao u hrvatskoj vladi nacionalnog jedinstva za vrijeme čijeg su mandata počinjeni zločini nad Srbima".

Srpska novinska agencija ocjenjuje da je Račan, nakon izborne pobjede koalicije u siječnju 2003. godine, s jedne strane "otvarao put prema EU-u i NATO-u nakon više godina izolacije pod Tuđmanom", a s druge je "zauzeo rigidan stav prema Srbima i uspio drastično smanjiti ovlasti predsjednika Stjepana Mesića".

Političke ambicije nisu ga napuštale ni nakon izbornog poraza 2003. godine, kada je, navodi Tanjug, ponovno došlo do izražaja Račanovo "odlučno možda", jer nije uspio izvuči političke poene iz propusta Sanaderove vlade.

Račan je bio jedini predsjednik stranke koji je to bio još od početka višestranačkog sustava, a osim toga nije imao ni dana staža izvan političkih organizacija, zaključuje Tanjug, uz još nekoliko pojedinosti iz privatnog života, opširnu biografiju Ivice Račana.