Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marinko Rade

Naše gore list: Ravnatelj bolnice u Rovinju jedini na svijetu dva puta dobio prestižno priznanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svestranom postdoktorandu, docentu i ravnatelju bolnice u Rovinju, Marinku Radi uručeno je svjetsko znanstveno priznanje – ovo je drugi put da je proglašen najboljim mladim znanstvenikom na području patologije.

Marinku Radi, ravnatelju Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat“ u Rovinju, znanstveni časopis Spine uručio je priznanje i nagradu „Spine Young Investigator 2017“ na kongresu Međunarodnog društva za istraživanje slabinske kralježnice u Ateni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema nasljednika Kakva tuga: Četiri mjeseca nitko s patologije nije preuzeo tijelo Splićanke, pokopale je bivše kolegice Tomislav Tomašević oglasio se gradonačelnik Tomašević o kontroverznim snimkama: Podržao ravnateljicu KB-a Sveti Duh

“Spine Young Investigator Award“ svjetska je nagrada koja se dodjeljuje jednom godišnje osobi koja mora biti pri kraju ili unutar pet godina od završetka doktorata znanosti medicine. Također, značajno je da do sada nitko iz Hrvatske ili susjednih zemalja, nije dobio tu prestižnu nagradu.

„To je kao da New York Times proglasi najboljeg mladog novinara na svijetu, tako i ova nagrada u našoj struci ima veliku vrijednost“, dodaje doc. dr. sc. Marinko Rade koji je ujedno izniman i po tome što je do sad jedini mladi znanstvenik na svijetu kojemu je prestižno svjetsko priznanje za istraživanja bolesti kralježnice dodijeljeno čak dva puta.

Prvi puta Rade je nagrađen 2014. godine za dva istraživanja objavljena u časopisu Spine. Riječ je o rezultatima linije istraživanja na području neuroradiologije čiji je glavni voditelj upravo doc.dr.sc. Marinko Rade, u kojima se po prvi put prezentiralo novu metodu. Naime, njome se uz pomoć Magnetske rezonance mogu mjeriti živčani pokreti unutar vertebralnog kanala. Kako je vertebralni kanal prevalentno koštani kanal, do tada nije postojao način da se pokreti živaca i leđne moždine izmjere bez da se taj kanal otvori, odnosno pacijent operira.

„Od tada smo predano radili tri godine, putovao sam do Finske bezbroj puta, dizali se u 5 sati ujutro kako bi održali sastanke putem Skype-a i kako bi analizirali dobivene podatke prije redovnog posla. U te tri godine uspjeli smo dokazati da se živci kreću vertebralnim kanalom, dokazali smo da se ti pokreti mogu predvidjeti i kreirali smo model koji sve to objašnjava,“ kaže doc.dr.sc. Rade.

Želi prebaciti uspješna istraživanja i u Hrvatsku

„Dodana vrijednost tih rezultata je činjenica da smo uspjeli objasniti situacije koje su nam do sada znale zadati glavobolje, to jest pitanje zašto ponekad magnetska rezonanca pokazuje sliku normalne kralježnice, a pacijent referira značajne bolove ili zašto ponekad magnetska rezonanca pokazuje sliku značajno degenerirane kralježnice, a pacijent nema nikakvih simptoma. Odgovor je sada jasan, jer nismo mjerili funkcionalne pokrete živaca!“, objašnjava dr.Rade.

Osim što je ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju, Marinko Rade je i docent pri Katedri za anatomiju i neuroznanost Medicinskog fakulteta u Osijeku te postdoktorski istraživač u Finskoj pri Sveučilišnoj bolnici Kuopio University Hospital.

„Posebno mi je zadovoljstvo što ovog puta nagradu dijelim sa svojim prijateljem i studentom na doktoratu znanosti medicine u Finskoj, kojem sam i komentor, Janne Pesonen, dr.med.spec. To znači da smo uspješno prenijeli znanje, što je najveća nagrada za jednog mentora“, skromno kaže doc. dr. sc. Rade.

Kako bi se proširio broj pacijenata na kojima će se nove metode liječenja primjenjivati, dio ovih istraživanja biti će prebačen na Fakultet medicine pri prestižnom King's Collegeu u Londonu, ali želja je ovog istraživača prebaciti dio tih uspješnih istraživanja i u Hrvatsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene