Svjetski dan borbe protiv raka u Hrvatskoj je obilježio početak humanitarne utrke nazvane Zlatna vrpca, kojom će se u idućih sedam dana povezati Split i crnogorski Tivat sa sedam uzastopnih maratona.

Galerija


Građani mogu otkupljivati prijeđene kilometre, a donacije će se utrošiti na kupnju uređaja za potrebe dječjeg onološkog odjela splitskog KBC-a.

Vezani članci Policija, ilustracija - 1 Sramotni incident: Na splitskoj plaži napadnuti mladić i djevojka, državljani Srbije Podstrana kraj Splita - nema vodovod! - 3 Izgradili vile s bazenima, no postoji jedan problem - nema vodovoda. Oni ulažu u turizam, a političari desetljećima samo obećavaju

S predstojnikom splitske Klinike za onkologiju, doktorom Eduardom Vrdoljakom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Vrdoljak kaže da ćemo tek za godinu ili dvije znati kakav je utjecaj pandemije na liječenje raka.

"Ministarstvo zdravstva je definiralo rak kao jedan od prioriteta i dali smo svi sve od sebe kako bi smanjili negativan učinak COVID krize na rak", rekao je liječnik te dodao kako je ispočetka u lockdownu bilo manji broj dijagnosticiranih, nakon toga je slijedio oporavak tih brojki, a u drugom lockdownu su već imali više iskustva pa je manji broj bolesnika koji su kasnili na dijagnostiku i manje čekanja.

Hrvatska je napokon dobila strateški dokument koji bi trebao barem eliminirati dio smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom.

Vrdoljak je zahvalio svima koji su radili na tom planu, te dodao kako je "Europska unija donijela europski plan koji je ekstremno kompatibilan našem. Naš plan je uistinu sjajan", kaže liječnik te dodaje kako za 10 godina možemo očekivati "110.000 produženih godina života".

Maratonci trče Zlatnu vrpu za prikupljanje donacija dječjoj onkologiji

Svi koji žele biti dijelom ove humanitarne akcije mogu svoje donacije uplatiti na direktno na račun dječje onkologije KBC-a Split na: IBAN: HR1424070003106794371 (račun otvoren u OTP banci)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr