Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tukli su nas i zlostavljali'

Svjedok na suđenju za Lovas potvrdio mučenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu nastavljeno je suđenje četrnaestorici optuženika za ratne zločine u Lovasu u listopadu 1991., a svjedok suda Tomislav Šelebaj ustvrdio je da su u seoskoj strojarskoj radionici mučeni zarobljenici, koji su potom natjerani u minsko polje.

Šelebaj, jedan od zarobljenih koji su preživjeli hod po minskom polju, u nastavku dokaznog postupka kazao je da je prvooptuženi Ljuban Devetak bio glavni u selu te da je trećeoptuženi Milan Radojčić bio zapovjednik teritorijalne obrane u Lovasu. Govoreći o danima odmah nakon zauzimanja sela, Šelebaj je posvjedočio da su svi Hrvati morali označiti svoje kuće bijelim plahtama i da je za njih uvedena radna obveza, a da je dan prije nego je natjeran u minsko polje, bio zatvoren u radionici s ostalim zarobljenim Lovašanima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže se svjedoci Zagrebačka policija traži svjedoke prometne nesreće: Jeste li što vidjeli? Autobus sletio s nadvožnjaka u Veneciji - 1 Tragedija u Italiji Svjedok strašne autobusne nesreće: "Vriskovi su se pretvorili u mrtvačku tišinu od koje se ledila krv"

'Tukli su nas i zlostavljali, a ujutro su nas odveli u minsko polje, po kojemu smo morali hodati dok su pucali po nama. Nas koji smo to preživjeli vratili su u selo i idućih dana vrijedila je također radna obveza, a 24. listopada otišao sam iz Lovasa', rekao je Šelebaj u svjedočenju videokonferencijske vezom iz Županijskog suda u Vukovaru. Svjedok je kazao da je među naoružanim ljudima vidio i optuženog Željka Krnjajića, koji mu je prijetio puškom te da je među pripadnicima srpskih postrojba koji su čuvali zarobljenike u radionici najokrutniji bio, također optuženi, Petronije Stevanović.

>> Postojao je popis ljudi natjeranih u minsko polje

Suđenje za ratne zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. u tom hrvatskom selu počinili ratni zločin - ubojstvo 70 civila. Po optužnici, prvooptuženi Ljuban Devetak u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove, koju je vodio Mirko Jović, osnovao je u Novoj Pazovi i Šidu postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas u kojem je živjelo uglavnom hrvatsko stanovništvo.

>> Svjedokinja teretila prvooptuženog

Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama. Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis. Oni su, kako je navedeno u optužnici, 18. listopada 1991. okupili civile i od njih načinili živi štit te ih natjerali da koračaju kroz minsko polje, kad je poginulo 20, a ranjeno 12 civila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene