Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fali željeza, drva, plastike...

Svijetom vladaju nestašice: "Kada je došlo do trgovinskog rata između Kine i SAD-a i svijet se prilagodio globalnom sukobu"

Aktualno Galerija Gradilište - 1 Gradilište - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gradilište - 2 Gradilište - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mirko Habijanec Mirko Habijanec Foto: DNEVNIK.hr Goran Janičijević Goran Janičijević Foto: DNEVNIK.hr +0 Stjepan Vojinić Galerija 1/5 >>
Nema željeza, drva, plastike, a ono malo čega ima - cijene lete u nebo. Tvornice mobitela, automobila, kućanskih aparata ne mogu do sirovine, građevina trpi jer nema materijala koji je ionako preskup. I Hrvatska osjeća taj teret - naravno na svojim novčanicima.

Cijena željeza otišla je u nebo. Građevinari to jako dobro osjete na vlastitoj koži.

"Mi u Hrvatskoj ugradimo godišnje oko 300 - 400 tisuća tona, to nije više od 350 do 400 dolara nego je 800 dolara", kaže Mirko Habijanec predsjednik Udruge poslodavaca graditeljstva.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Ilustracija Voda kao nafta, hrana kao zlato Stižu nova poskupljenja hrane, pića i kućnih potrepština: Hoće li građanima pomoći novi Vladin paket mjera?

Računica je vrlo jednostavna - ulazni trošak porastao je 100 posto, a cijena izvođenja radova ostala fiksne. Za građevinare je to pat pozicija, s potencijalno dalekosežnijim posljedicama.

"Pad investicija, strahoviti gubitak radnih mjesta i jedno veliko urušavanje i pad BDP-a", dodao je Habijanec.

Zbog nestašice sirovina u sličnim je problemima i elektronička industrija.

"Poluvodiča, čipova, onda disrupcija opskrbnih lanaca pogotovo kontejnerskog prijevoza. I u pravilu se to sve više očituje da cijene počinju rasti na većini kategorija", kaže Goran Janičijević.

U godinu dana cijene su porasle i do 30 posto. A proizvodi su postali teže dostupni.

"Nestašice su krenule još od proljetnog lockdowna nadalje, zahvatile jako velik broj kategorija, u prvom valu najviše informatičku opremu, laptope, prošle jeseni. Onda su se problemi s dobavljivošću preselili na druge kategorije, od proljeća na mobitele, jeftine televizore, konzole su u stalnoj nestašici", objašnjava Janičijević.

U svijetu je blaga nestašica drva, ali na cijenu, kažu u drvnoj industriji, utječu veliki.

"Posljedica je to pandemije, ali i ekonomskih aktivnosti koje bi bile redovite u ciklusu prije pandemije. Sada možemo pričati koji su razlozi i trebamo se vratiti malo nazad kada je došlo do trgovinskog rata između Kine i SAD-a i svijet se prilagodio globalnom sukobu", kaže Stjepan Vojnić.

Ministar graditeljstva indirektno priznaje da država tu ne može puno.

"Razgovaramo o tome na koji bi se način država mogla uključiti i neke stvari zaustaviti, ali moramo biti svjesni da tada interveniramo u tržište", kaže Darko Horvat.

A igrači na tržištu prepušteni su sami sebi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene