Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među sedam vrhunskih lokaliteta

Svečana povelja UNESCO-a Starom Gradu na Hvaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kruna upisa Starogradskog polja na UNESCO-ovu listu za zaštitu svjetske kulturne baštine bila je večerašnja dodjela UNESCO-ove povelje Starom Gradu na otoku Hvaru, koji se nalazi među sedam vrhunskih hrvatskih lokaliteta na listi UNESCO-a.

Na prigodnoj svečanosti u Gradskoj čitaonici - Hrvatskom domu Staroga Grada to visoko priznanje Svjetske organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu gradonačelnici Staroga Grada Đurđici Plančić uručila je Mechtild Roessler, ravnateljica UNESCO-ova ureda za SAD i Europu. Uručujući Povelju istaknula je kako je Starogradsko polje poznato kao grčki ager, kruna u dragulju svjetske kulturne baštine, izazivši zadovoljstvo što je upravo ta Povelja pripala Hrvatskoj koja je po svojoj baštini odavno prepoznata u UNESCO-u.

Pročitajte i ovo Općina Jelsa Vratili zgradu u posjed Napeto na Hvaru: Načelnik sa zaštitarima "zauzeo" sporni kat zgrade, mještani vikali: "Jelsa je naša!" Otvorenje fešte sv. Vlaha 15 godina na UNESCO-voj listi Velika obljetnica: U Dubrovniku je otvorena 1052. fešta svetog Vlaha

Ministar kulture Božo Biškupić zahvalio je visokoj predstavnici UNESCO-a te predstavnicima ICOMOS-a, Međunarodnog savjeta za muzeje i galerije koji djeluju pri UNESCO-u. Tim priznanjem, kazao je Biškupić, grad Hvar i Republika Hrvatska dobit će još više na važnosti, ne samo kad je riječ o hrvatskoj i svjetskoj kulturnoj baštini, nego će to pridonijeti i razvitku turizma. Podsjetio je da se starogradski ager, kao i prije više od dva tisućljeća uglavnom i danas nalazi pod kulturom maslina i vinograda, a njegova podjela obilježena je suhozidima, koji su nenadmašna vizualna odrednica i vrhunska višemilenijska baština, koja je na Mediteranu sačuvana na samo još tri mjesta - Metapontu, Hersonesu i Emporionu, ali ne u tako visokoj mjeri kao što je starogradski ager.

Na UNESCO-ovu listu uvršteno i sedam nematerijalnih dobara

Tim upisom Ministarstvo kulture na sebe je primilo i odgovornost za daljnju zaštitu toga vrhunskog dobra koje spada u materijalnu baštinu i koje će znati cijeniti i buduće generacije, istaknuo je Biškupić. Također je podsjetio da je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine nedavno uvršteno i sedam nematerijalnih kulturnih dobara, od kojih dva - 'procesija za križem' i 'čipkarstvo iz samosatna hvarskih benediktinki' - također pripadaju lokalitetima otoka Hvara, vrhunskom kulturnom i turističkom odredištu koje će tako još više biti prepoznato u svijetu, odnosno u svjetskom i europskom kulturnom nasljeđu.

Brojni uzvanici koji su danas bili nazočni toj značajnoj svečanosti razgledali su izložbu 'Sedam hrvatskih lokaliteta na listi UNESCO-a' koja je predstavljena u pedesetak država svijeta, te su se imali prigodu upoznati i sa svim vrijednostima Starogrdskog polja čija povijest seže u 6. stoljeće prije Krista.

Hrvatski arheolozi upoznali su visoke goste sa svim slojevima civilizacije, počevši od grčke i rimske, preko Ilira, pa sve do danas.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene