Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje je i na našim tržnicama

Na bobici kojoj se okreće sve više Slavonaca zarada višestruko veća nego na kukuruzu: "Ne možeš ni ubrati koliko se može prodati"

Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Berba malina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Malina daje visoke prinose, bere se puna tri mjeseca, a zarada na njoj višestruko je veća od, primjerice, kukuruza. Ne čudi stoga što se Slavonci okreću bobičastoj voćki koje nedostaje i domaćem i inozemnom tržištu.

Već u deset sati ujutro gotovo sve maline na osječkoj su tržnici planule. Proizvođačica malina Nada Pralija kaže da se maline uvijek prve rasprodaju: "To se može jako puno prodati. Ne možeš ni ubrati koliko se može prodati."

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

Površine pod malinama u stalnom su porastu. Najveća hrvatska plantaža, velika osam hektara, niknula je kod Vinkovaca. Na njoj će berba trajati sve do listopada.

"Prije nekoliko dana krenuli smo u berbu i očekujemo prinos od šest do sedam tona po hektaru. Nagodinu, kada malina uđe u puni rod, očekujemo prinos od 13 do 14 tona po hektaru", rekao je Lucijan Petrović, rukovoditelj sektora proizvodnje.

Većina malina koja se na toj plantaži proizvode bit će izvezena. Rukovoditeljica prodaje Ana Kolarić rekla je da "devedeset posto maline koju proizvodimo izvozimo na europsko tržište".

Pročitajte i ovo Smoothie od malina i breskvi BRZO I UKUSNO Doručak i(li) desert: Prefini smoothie od malina i breskvi

Pročitajte i ovo Nezrele rajčice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Muka na muku Sezona kakva se ne pamti: Rajčica kasni, grožđe ima opekline, a na nekim mjesta maslina uopće nema

Ta plantaža nije jedina koja izvozi maline. Naime, hrvatska malina tražena je na inozemnim tržištima, pa je prošle godine izvezeno 315 tona više nego 2017. Međutim, kako je nema dovoljno za domaće potrebe, rastao je i uvoz. Investicija u maline brzo se vrati, zbog čega Petrović planira proširiti nasade.

"U budućnosti bismo zasadili novih 150 do 200 hektara", rekao je.

Isplativoj proizvodnji okreću se i mali proizvođači. Marica Završki maline uzgaja uz kupine.

"Cijena maline je stabilnija. Malina je od početka sezone 40 kuna po kilogramu. Kupina je počela na 20, a sad je pala na 15", rekla je.

Usporedbe radi, cijena kukuruza je 1,70, a prinos po hektaru je osam tona. Prihod na malini veći je 35 puta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene