Malina daje visoke prinose, bere se puna tri mjeseca, a zarada na njoj višestruko je veća od, primjerice, kukuruza. Ne čudi stoga što se Slavonci okreću bobičastoj voćki koje nedostaje i domaćem i inozemnom tržištu.

Galerija Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Maline (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Berba malina (Foto: Dnevnik.hr)

Već u deset sati ujutro gotovo sve maline na osječkoj su tržnici planule. Proizvođačica malina Nada Pralija kaže da se maline uvijek prve rasprodaju: "To se može jako puno prodati. Ne možeš ni ubrati koliko se može prodati."

Vezani članci Poljoprivredno zemljište Zašto je poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU-u? "Teško da će doći do eksplozije rasprodaje strancima" Hrana koju jedemo - 3 Stručnjaci govorili o prijevarama potrošača, pesticidima u hrani, štetnosti, ali i održivoj poljoprivredi i kontrolama. Gdje je tu Hrvatska?

Površine pod malinama u stalnom su porastu. Najveća hrvatska plantaža, velika osam hektara, niknula je kod Vinkovaca. Na njoj će berba trajati sve do listopada.

"Prije nekoliko dana krenuli smo u berbu i očekujemo prinos od šest do sedam tona po hektaru. Nagodinu, kada malina uđe u puni rod, očekujemo prinos od 13 do 14 tona po hektaru", rekao je Lucijan Petrović, rukovoditelj sektora proizvodnje.

Većina malina koja se na toj plantaži proizvode bit će izvezena. Rukovoditeljica prodaje Ana Kolarić rekla je da "devedeset posto maline koju proizvodimo izvozimo na europsko tržište".

Smoothie od malina i breskvi Doručak i(li) desert: Prefini smoothie od malina i breskvi

Nezrele rajčice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sezona kakva se ne pamti: Rajčica kasni, grožđe ima opekline, a na nekim mjesta maslina uopće nema

Ta plantaža nije jedina koja izvozi maline. Naime, hrvatska malina tražena je na inozemnim tržištima, pa je prošle godine izvezeno 315 tona više nego 2017. Međutim, kako je nema dovoljno za domaće potrebe, rastao je i uvoz. Investicija u maline brzo se vrati, zbog čega Petrović planira proširiti nasade.

"U budućnosti bismo zasadili novih 150 do 200 hektara", rekao je.

Isplativoj proizvodnji okreću se i mali proizvođači. Marica Završki maline uzgaja uz kupine.

"Cijena maline je stabilnija. Malina je od početka sezone 40 kuna po kilogramu. Kupina je počela na 20, a sad je pala na 15", rekla je.

Usporedbe radi, cijena kukuruza je 1,70, a prinos po hektaru je osam tona. Prihod na malini veći je 35 puta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju