Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme uništava poljoprivredu

Svakodnevni šokovi učinili su svoje: Muku muče zbog paklenih vrućina, pljuskova i tuče. Zbog toga nam prijeti nestašica ovih plodova zemlje

Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr)
Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr) Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr) Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr) Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr) Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr) Kiša uništava poljoprivredu (Dnevnik.hr) +0 U kontinentalnom dijelu zemlje kasni s s berbama i žetvama (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Prijepodne plus 30, poslijepodne snažni pljuskovi. U ovakvim uvjetima teško je i ljudima, a kamoli biljkama. Svakodnevni šokovi u kontinentalnom dijelu zemlje učinili su svoje - kasni se s berbama i žetvom, a upitna je i kvaliteta uroda.

Red visokih temperatura i red pljuskova, učinili su svoje. Zbog visoke vlage pojavljuju se i bolesti. Pumpa koja inače služi za navodnjavanje Stjepanu Ćurdi, ove je godine imala obrnutu svrhu.

''Ove sam godine više puta pumpom ispumpavao iz njive vodu, nego što sam navodnjavao'', kaže.

Za desetak dana Ivana Marića očekuje žetva pšenica, a još nije požnjeo ni uljanu repicu. ''Montiramo adaptaciju za uljanu repicu, ali pitanje je kad će nam dozvoliti vrijeme pošto je gotovo svaki dan kiša'', rekao je Ivan. Kiša mu je već ubrala dio ječma.

Na poljima i polegla pšenica. Od ovakvog zrna neće biti ni brašna ni kruha.

''Zemlja se natopila i pšenica se krenula polijegati. Može doći do klijanja sjemena, neće biti kvalitete, to će ići u stočnu hranu'', objašnjava Branimir Marić.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić (Foto: Dnevnik.hr) Ljetne pošasti Kreće konačni obračun s komarcima i ambrozijom: ''Ovo je sada daleko najskuplje. Moramo početi dizati avione''

Pročitajte i ovo Selo/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nema odmora Dok većina uživa u produženom vikendu, za njih nema opuštanja: "Na godišnjem nisam bio punih 12 godina..."

I u voćnjacima blato. ''Kiša otežava voćarima berbu u optimalnim rokovima, ali negativno je to što prevelika količina oborina izaziva i truljenje plodova, odnosno, razvoj bolesti'', kazao je Dominik Vuković, s Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

Sve što voćari poduzmu, opere kiša. Neke dijelove Hrvatske pogodilo je i nevrijeme.

''Na području Slavonskog Broda i Požege su zabilježene velike štete od mraza i od tuče i u tim dijelovima će svakako biti nedostatak plodova na tržištu. Na istoku Hrvatske možemo reći da će urod svog sezonskog voća biti uobičajen'', dodaje Vuković.

U tvornici pod otvorenim nebom, teško je poslovati kad se oblaci zacrne, i to gotovo svaki dan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene