Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muka na muku

Sezona kakva se ne pamti: Rajčica kasni, grožđe ima opekline, a na nekim mjesta maslina uopće nema

Nezrele rajčice (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Nezrele rajčice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivrednik Dario Marčeta (Foto: Dnevnik.hr) Poljoprivrednik Dario Marčeta (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nezrele rajčice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nezrele rajčice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nezrele rajčice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nezrele rajčice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nezrele rajčice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Nikad kraja problemima poljoprivrednika, ovo je sezona kakva se ne pamti. Prvo obilne kiše i hladnoća, a onda visoke temperature i suša. Rajčica kasni, grožđe ima opekline, a na nekim mjesta maslina uopće nema.

Berba rajčica na nekim imanjima je trebala već početi. No nije i neće još iduća dva tjedna. „Da ste vi krajem petog ovdje bili na toj njivi oni su možda bili sedam, osam cm širine, znači ako su posađeni sa pet, šest oni su narasli u mjesec i pol centimetar“, kaže poljoprivrednik Stjepan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Sazrili su neki raniji hibridi. No i oni kasne desetak dana. Poljoprivrednici nisu uspjeli nadoknaditi vrijeme vegetacije i plod zato kasni.

Oliver Friščić, tehnolog proizvodnje, objasnio je rasprostranjenost tog problema. “Ove godine je zasnovana proizvodnja na 170 hektara na području Istre“, kaže Friščić.

Sadnju su obavili u mjesec dana od prve do zadnje sorte. Berbu će morati odraditi u što kraćem vremenu.

Predsjednik Udruge Pomidor Dario iznio je svoje predviđanje. “Berba ove godine po meni će biti u svega 15 dana a kako to napraviti je gotovo nemoguće, tvornica to ne može preraditi, normalno i tu očekujem neke probleme“, objasnio je Dario.

Tvornica inače može na dan otkupiti i preraditi 300 tona sirovine. Linija za prijem danas ne radi. Dražen Kvakarić, direktor tvornice povrća Umag, objasnio je zašto. “Trenutačno ne radi zbog toga što već je više puta spomenuto je došlo do vremenskog pomaka u poljoprivrednoj proizvodnji pa samim tim i mi smo doživjeli vremenski pomak u preradi rajčice“, rekao je Kvakarić.

Kvaliteta se mjeri prema suhoj tvari prema kojoj se mjeri i visina cijene. Svi oni nadaju se da cijena neće padati. Jedan od njih je Zdravko Dimač, direktor sektora poljoprivrede. “Cijena je od 0,72 lipe do čak 90 lipa za onu najkvalitetniju rajčicu. Prosjek prošle godine je bio 0, 78 lipa“, objasnio je Dimač.

Na područjima s više vlage izgubilo se između 10 i 20% grožđa. Enologinja Olga objasnila je zašto. “ Imali smo problema s pepelnicom i sa peronosporom zbog puno kiša što je bilo u petom mjesecu, malo botritisa nakon cvatnje“, kaže Olga.

Podbacile su i masline. “Cvijet se nije uspio uhvatiti, nemamo uopće ploda, ovisi o sorti. Ali u pravilu više od 50% manje, kod ove tu imamo 100%“, kaže poljoprivrednik Luciano.

Vrijeme - strah i trepet poljoprivrednika

Za poljoprivrednike sezona koja se ne pamti. Novi strah donosi moguća promjena vremena.

Razgovarali smo s poljoprivrednikom Dariom Marčetom o stanju plodova u sezoni i problemima s kojima se suočava. “Rajčica je doživjela jako velike padaline u petom mjesecu, kasnije je došlo do ekstremno velikih vrućina, u šestom i sada u sedmom mjesecu imamo varijacije“, kaže Marčet.

Rekao je da rajčica za njega izgleda dosta dobro međutim berba, početak sazrijevanja, ove godine kasni. I ne očekuju ga još desetak dana. A druge sorte mogu očekivati negdje polovicom osmog mjeseca, što povlači kraj berbe čak i u deveti mjesec. Što baš nije jako dobro s obzirom da u devetom mjesecu mogu pasti i oborine.

I ostale povrtne kulture su doživjele bolje dane. “Ostale povrtne kulture su isto u lošoj situaciji, plodovi su ostali izgoreni još na početku cvatnje u šestom mjesecu. Vinograd je nešto bolji, gdje je sve skupa bilo tretirano, pa mislim da je okej“, dodao je Marčeta.

No ako ekstremno vrijeme u devetom mjesecu donese tuču priča bi mogla loše završiti. “Mi smo više manje već počeli biti naviknuti na ove ekstreme, ali ne bi bilo dobro da padne neka tuča, sada kad je rod već pri kraju, kad se očekuje berba, mislim da bi to bilo katastrofalno. Šteta i za nas i za tvornicu koja otkupljuje od nas. Molimo Boga da će valjda bit sve u redu“, zaključio je Marčeta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene