Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se objašnjenje

KOME IDE NOVAC U KULTURI? 'Način dodjele naših novaca faktično je nevaljan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ministar Hasanbegović smijenio Povjerenstvo za neprofitne medije, javljaju se oni koji sumnjaju da su na takvim natječajima bili zakinuti. Ali glasni su i oni koji traže ministrovu smjenu.

Portal su koji, kako kažu, prati isključivo javni dijalog, toleranciju i kulturne sadržaje. No, ekipa ziher.hr-a dva puta se prijavljivala za novčane potpore Ministarstva kulture i dva puta ostala kratke ruke.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati

'Jedan od razloga na zadnjem natječaju je bio taj da mi još uvijek nemamo zaposlenu osobu. A u natječaju u jednom dijelu stoji da se iz tih sredstava financiraju plaće i honorari urednika i novinara. Dakle to baš i nije jasno je li se oni samo sufinanciraju ili oni nastoje zapošljavati u tom sektoru', rekla je Zrinka Kunić, urednica portala ziher.hr.

O podjeli novca odlučivalo je sada već raspušteno stručno Povjerenstvo za neprofitne medije. Mjesečna naknada za taj rad iznosi 1000 kuna, a sada već bivši član tog vijeća, Zdenko Duka, uvjerava da su radili transparentno i profesionalno.

'Nikakvih drugih osim političkih razloga nije bilo za tu smjenu jer je Povjerenstvo radilo dobar i vrijedan posao, taj je rad bio potpuno transparentan', kazao je Zdenko Duka, razriješeni član stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

Iz Udruge U ime obitelji poručuju 'radilo se toliko transparentno da je novac dodijeljen nepostojećem portalu'.

'Zamislite da se jedan portal Zlatne godine u 2014. godini, da se daje recenzija za njega, a on ne postoji, iz šale je prijavljen, i onda vidite koliko je način dodjele naših novaca faktično nevaljan', rekao je Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Ministar Hasanbegović danas je bez izjava, jer je na ovu temu, kako kaže, sve već rekao. Kako doznajemo, Povjerenstvo je mogao smijeniti u bilo kojem trenutku, jer ono, kao savjetodavno tijelo nije niti bilo ustanovljeno unutar Zakona o kulturnim vijećima.

Novac je od Ministarstva pretprošle godine dobio i portal Autograf.hr. No, bivša ministrica Zlatar Violić u tom slučaju dobila je kaznu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer je utvrđeno da je zloupotrijebila diskrecijske ovlasti kada je dodijelila 70.000 kuna Autografu. Kolumnu na tom portalu piše i bivši predsjednik Ivo Josipović, ali u kriterije za podjelu novca ne ulazi.

'Naravno smo često mogli prepoznat da se novci dodjeljuju i po nekim afinitetima vlastitim i ministar je čovjek. Ne mislim da su samo lijevi mediji oni koje treba financirat, nego to sasvim sigurno ima i na drugoj strani spektra', rekao je bivši predsjednik Ivo Josipović.

U obranu ministra Hasanbegovića, čiju smjenu već traže iz udruga civilnog društva, pa tako i HND, Platforma 112 i Hrvatski Pen centar, stao je prvi potpredsjednik Vlade Karamarko.

'Ovim putem javno predlažem ministru kulture da u kriterijima za raspodjelu sredstava posebno povede računa o doprinosu udruge ili medija u demokratizaciji društva i širenju slobode javne riječi', napisao je Tomislav Karamarko na Facebooku.

Početkom sljedećeg tjedna Hasanbegovića čeka sjednica saborskog Odbora za kulturu, na kojoj će morati objasniti zašto je jedan od njegovih prvih poteza - raspuštanje povjerenstva za neprofitne medije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene