Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema pomaka

Problemi s manjkom liječnika, ne privlače ih ni smještaj, ni poticaji: "Prenoćila je, nije ni iznijela stvari iz auta, a onda hladan tuš"

Aktualno Galerija Stanovi za liječnike- 1 Stanovi za liječnike- 1 Foto: DNEVNIK.hr Stanovi za liječnike- 2 Stanovi za liječnike- 2 Foto: DNEVNIK.hr Stanovi za liječnike- 3 Stanovi za liječnike- 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stanovi za liječnike- 4 Galerija 1/4 >>
Sve je veći problem s nedostatkom medicinskog osoblja. U Pločama su za novu pedijatricu osigurali stan i plaćene režije, a ona je doslovno došla i otišla. Gradovi i županije nastoje privući liječnike na sve načine - nude se plaćene režije, najamnine, poticaji. A sada ćete vidjeti i kakvi stanovi. Detalje je saznala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Varaždin liječnike nastoji privući stanovima. Dio POS-ovih stanova daje se u povoljan najam. Jedan stan sastoji se od dvije spavaće sobe, dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Ukupno 75 kvadrata, a tu su i lođa i mala zelena površina. 

Roman Veršić, Ravnatelj javne ustanove Gradski stanovi, otkrio je pojedinosti stanova: "Na raspolaganju im je garaža, ispred garaže parkirno mjesto, imaju hobi sobu s izlaskom na terasu." 

Pročitajte i ovo Molitelji krunice u Zagrebu - 3 "40 dana za život". Akcija u 37 gradova: Molitelji će opet klečati ispred bolnica, žele molitvom zaustaviti pobačaje

Pomoćnica ravnatelja OB-a Varaždin Dubravka Dobec rekla je da je sedam liječnika dobilo stanove, a neki su ih već i otkupili. "Stanovi su financirani tako da trećinu najma plaća županija, trećinu grad i trećinu oni sami", dodala je.

U Varaždinu, kako je ispričao gradonačelnik Neven Bosilj, stanovi koji će se tek graditi bit će financijski pristupačni: "Ovaj prošli kontingent POS-ovih stanova cijene su se kretale oko 1100 eura, a ovaj novi koji ćemo tek graditi bit će oko 1300, 1400 eura, što je izuzetno povoljno jer u gradu Varaždinu više ne možete naći novogradnju za manje od 2500 eura."

Problemi i na jugu Hrvatske

Mjera daje rezultate. No u Pločama - druga priča. Za pedijatricu su pripremili dvosoban stan. Voda, struja i grijanje, sve je plaćeno. Doktorica je došla, a s njom i hladan tuš.

Vinko Matić, ravnatelj Doma zdravlja Ploče, iznio je detalje: "Prenoćila je, nije ni iznijela stvari iz auta. Ujutro oko 11 sati zvala je moju službenicu, nije došla u dom zdravlja na posao gdje je trebala vidjeti gdje će raditi. Rekla je da to nije za nju, ispričala se i otišla nazad. Ne raspakiravši stvari iz auta."
 

Matić će pokrivati ordinaciju dok može. "Ovo je problem od prije 20 godina, ovo nije problem koji je nastao sada. Nitko ne odgovara za to danas, a neće odgovarat ni za ovo što danas rade novim zakonom", dodao je. 

Pročitajte i ovo Branko Bačić Slučaj obnova Bačić najavio gradnju 30 zgrada na Baniji, ima dobru vijest za korisnike kontejnera

Neki gradovi nude i po 15.000 eura godišnje za dolazak specijalista. U Dubrovniku se nude stanovi, financiraju stanarine. Upravo se dogovaraju s pedijatrom.

"Imamo jedan stan koji je on izabrao i plaćat ćemo 1000, 1500 eura mjesečno najam tog stana. To će ga plaćati Dom zdravlja Dubrovnik u dogovoru sa županijom", rekao je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.


Raspisuju natječaje za specijalizacije, ali slab je interes. Ako muku muči Dubrovnik, što tek onda mogu očekivati manja mjesta.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene