Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

Sve što je izgrađeno do 21. lipnja 2011. može na novu legalizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada se namjerava pozabaviti i vječnim hrvatskim problemom - ilegalnom gradnjom.

U novi pokušaj legalizacije kreće se izmjenama zakona. S manje papirologije i plaćanjem na rate, želi se potaknuti bespravne graditelje na legalizaciju. Ako to ne učine do iduće godine, resorni ministar prijeti bagerima.

Pročitajte i ovo Provjereno: Mještani Belišća guše se u smradu - 8 Donosi Provjereno Mještani Belišća guše se u smradu: "Strašna kiselina, kao trulež, kao crknuta životinja" Slika nije dostupna Liste predaju u ponedjeljak Vrdoljak: "HNS će na izborima okupiti Slavonski pokret. Ne pripadamo ni SDP-u niti HDZ-u, već zdravom razumu"

>> EKSKLUZIVNO: 3D Hrvatska s detaljima na 10 cm, doznajte što otkriva!

Kokoši i pijetao bake Kate Šurine žive u ilegalno sagrađenoj nastambi. Katin kokošinjac samo je jedan od vrtoglavih 34 tisuće ilegalnih objekata u Hrvatskoj.

Resorno ministarstvo zato najavljuje izmjene zakona. Novost je kategorizacija objekata i manje papirologije. 'Nije logično da dokumentacija potrebna za jedan hotel recimo u Dalmaciji i za jednu vikendicu gore u Zagorju bude jednaka', ističe Danijel Meštrić, pomoćnik ministra za prostorno uređenje.

Za manje objekte poput kokošinjaca, garaža ili ostava bespravni graditelji plaćat će jednokratnu naknadu. 'Dva su bitna uvjeta da je postojeći objekt na parceli u kojoj on stanuje legalan. Dakle ucrta svoju garažu, jednokratno plati naknadu koja će biti oko 1000 kuna i dobije rješenje o izvedenom stanju i ima legalnu građevinu', pojašnjava Anka Mrak Taritaš, zamjenica ministra.

Baka Kata već razmišlja da koke izvuče iz ilegale. 'Pa dali bi zašto, ne bi dali da se legalizira za 1.000 kuna', kaže baka Kata. U legalizaciju može sve sagrađeno do 21. lipnja 2011. Tada je iz zraka snimljeno stanje na terenu.

'Danas nama nije u prioritetu paljenje bagera ali nakon provedbe ovog zakona i postupka legalizacije najvećeg dijela današnjih ilegalnih objekata sigurno ćemo se potruditi da i ovo sad što čine, uklonimo', kaže ministar Ivan Vrdoljak.

Bagere ministar namjerava paliti sredinom iduće godine. Do tada je produžen rok za provedbu legalizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene