Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moći će se vidjeti sve

EKSKLUZIVNO: 3D Hrvatska s detaljima na 10 cm, doznajte što otkriva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučer ste po prvi puta u Dnevniku Nove TV mogli vidjeti 3D kartu RH. Donosimo još detalja o ovom projektu borbe protiv bespravne gradnje.

Trodimenzionalna karta Hrvatske na kojoj se točno vidi što je u vašem dvorištu, detaljnija je od googlea. To je projekt Vlade kojim se bori protiv bespravne gradnje. Nakon što smo u jučerašnjem Dnevniku Nove TV pokazali kako se sve snima iz zrakoplova, donosimo i nove ekskluzivne detalje - kako izgleda 3 d Hrvatska. 

Pročitajte i ovo Dramalj - 3 Poziv Domagoja Mikića Mještani ljutiti jer ne mogu dobiti kanalizaciju zbog nelegalnog apartmana. Vlasnik dao urnebesno objašnjenje: "Susjedi su me nagovorili" Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

Već smo vam pokazali kako se letjelo specijalnim avionom, a posebnom opremom snimao svaki pedalj Lijepe naše. Sada su nam stručnjaci jedne od dviju naših tvrtki koje sudjeluju u projektu objasnili što sve karta može otkriti i pokazali nam još zanimljivih dijelova karte.

Kaptol i zagrebačka katedrala, tržnica Dolac ili Trg bana Josipa Jelačića. Sve se to može vidjeti na novoj trodimenzionalnoj karti lijepe naše, ali i tisuće drugih detalja. 'Možemo uočiti izgradnju prometnice, novog kružnog toka, možemo nadogradnju objekta', ističe Emili Zulijani, voditeljica odjela fotogrametrije tvrtke GEOFOTO.

Mogu se vidjeti vrlo mali detalji čak i do deset centimetara, ovisno o visini snimanja. Vidi se i najmanja promjena u prostoru. Čak i ako je netko sagradio još jedan kat na svojoj kući. 'Novi krov, prozori na krovu,ako je veći preklop mogu se vidjeti i sami prozori na objektima, struktura krova i građevine, je li građevina ožbukana ili je to nekakva drvena građevina. Nadogradnja balkona, nadogradnja nekog novog dijela objekta', pojašnjava Zulijani.

Svaka promjena obale. Ilegalno betoniranje ili nadogradnja mola. 'Već smo imali postojeće prikupljene podatke tog područja, a na temelju novog snimanja utvrdilo se da su nastale promjene u izgrađenosti mola jedan mol je proširen, a jedan nadograđen', kaže Zulijani.

Vidljive su sve hrvatske šume, polja i pašnjaci. 'U poljoprivrednoj površini, koji tip se kulture uzgaja, koji tip šume, promjene da li su to oranice ili pašnjaci, promjene u krčenju šuma ili sadnji novih', rekla je na kraju Zulijani. To je samo djelić Hrvatske, jer se karta još uvijek izrađuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene