Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Nadbiskup Eterović za Dnevnik Nove TV

Beatifikacija počela bdijenjem: Ivan Pavao II. je stvarao povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup Eterović ekskluzivno za Dnevnik Nove TV govori o odnosu s Ivanom Pavlom II.

Gotovo dvije stotine tisuća katolika, većinom mladih, sudjelovalo je na Circusu Maximusu u Rimu na molitvenom bdijenju u znak sjećanja na papu Ivana Pavla II. koji će u danas biti proglašen blaženim, objavila je mjesna policija, a bdijenje je molitvom i blagoslovom videovezom završio papa Benedikt XVI.

Među mnogobrojnim zastavama na nekadašnjem antičkom trkalištu bilo je mnogo hrvatskih, poljskih te zastava rimskih župa.

Molitvu je predvodio rimski vikar kardinal Agostino Vallini koji je kazao da je Ivan Pavao II. bio svjedok tragičnog doba velikih ideologija i totalitarnih režima i da je dao svoj doprinos prema novoj fazi povijesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Papa Ivan Pavao II proglašen blaženim 'Najvjerojatnije ćemo doživjeti da Ivana Pavla II proglase svecem' Slika nije dostupna Idu u Vatikan Tisuće hrvatskih hodočasnika na beatifikaciji

Francuska redovnica svjedočila o čudu

Za beatifikaciju Ivana Pavla II. je bilo potrebno jedno priznato čudo. Riječ je o slučaju francuske redovnice Marie Simon-Pierre, koja je ozdravila od Parkinsonove bolesti.

Ona je o tome svjedočila na molitvenom bdijenju u Circusu Maximusu, velikom zelenom prostoru u središtu Rima gdje su se u rimsko doba odvijale utrke kočija. Na pozornici je postavljena golema slika Djevice s djetetom, a pored nje slika pape Ivana Pavla II. s njegovim poznatim riječima 'Ne bojte se!'.

Mjere sigurnosti u Vatikanu na najvišem su stupnju, sve je spremno za slavlje beatifikacije pape Ivana Pavla II. Na prilazima Trgu Svetog Petra postavljene su željezne ograde, raspoređene su tisuće policajaca. U Rim su već stigle stotine tisuća vjernika iz cijelog svijeta. Za beatifikaciju Ivana Pavla II. vlada i velik interes medija. Akreditirano je 2.300 novinara iz 101 zemlje svijeta. Ovo je velik događaj za Katoličku crkvu, vjernike, a posebno one koji su blisko surađivali s papom Ivanom Pavlom. Jedan od njih je i nadbiskup Nikola Eterović koji je godinama bio u njegovoj blizini.

>> Nekoliko tisuća Hrvata na bdijenju uoči beatifikacije

>> Kosor i 60 šefova država i vlada na beatifikaciji Ivana Pavla II

'On je bio autentičan, kao čovjek veoma otvoren i neposredan, direktan. Tako da se svaka osoba koja se njemu približila vrlo lijepo osjećala u njegovoj prisutnosti', rekao je glavni tajnik Biskupske sinode Nikola Eterović. Spontani zahtjev vjernika Santo Subito nakon papine smrti, nadbiskupa Eterovića ne čudi. Mnogi su ga smatrali svetim i za života.

'Ivan Pavao II. je stvarao povijest. Nije bio samo nijemi svjedok povijesti. On je davao smjernice koje su onda slijedili svi ljudi dobre volje, počevši od političara', rekao je nadbiskup Eterović. Najbolje od svih skorašnjeg je blaženika poznavao njegov dugogodišnji prijatelj i tajnik kardinal Stanislav Dziwisz.

'Danas možemo vidjeti mnogo mladih koji su ovdje stigli. Atmosfera je radosna. Čekamo dan njegovog povratka jer on se vraća kroz ovu beatifikaciju. Čak je i ekshumiran, njegov lijes nije više u grobnici', rekao je Dziwisz. Uz tisuće i tisuće vjernika koji su već stigli u Vječni grad, veliki je i medijski interes.

Akreditirano je 2.300 novinara iz 101 zemlje. Na svečanosti beatifikacije bit će i 87 izaslanstava, a 22 će predvoditi šefovi država. Lijes s tijelom pape Ivana Pavla II. koji je ekshumiran bit će izložen u bazilici Svetog Petra. Svi vjernici moći će se pokloniti posmrtnim ostacima blaženika do ponedjeljka ujutro.

Prijenos beatifikacije od 10 sati pratite UŽIVO na Dnevnik.hr-u. Od 13 sati pratite specijalnu emisiju informativnog programa Nove TV povodom beatifikacije pape Ivana Pavla II s pregledom svih detalja ceremonije i komentarima relevantnih gostiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene