Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac se baca u vjetar

Neodgovorni pacijenti državu stoje milijune! Razmišlja se o kažnjavanju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki četvrti pacijent ne dođe na zakazani pregled, a trećina njih ne podigne nalaze pretraga koje su obavili! Država na taj način gubi golem novac, a poznato je kako ga u zdravstvu ionako kronično nedostaje. Mnoge zemlje takvo neodgovorno ponašanje sankcioniraju. Sankcije nisu isključene ni u Hrvatskoj.

Za četvrtinu učinkovitiji zdravstveni sustav Hrvatska bi mogla imati bez previše muke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Zar da djecu vraćamo kući?' POZNATA DJEČJA BOLNICA OSTALA BEZ 3 MILIJUNA KUNA Slika nije dostupna Pobačaj u Hrvatskoj 'On me 'natjerao'. Milijun puta dao mi je do znanja da ne želi to dijete. Imala sam 19'

'Lista čekanja bi mogla biti manja za četvrtinu da se svi pacijenti odgovorno ponašaju', tvrdi Tatjana Prenđa Trupec, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

Iako pacijenti za to snose dio odgovornosti, drugi je dio na liječnicima. Pitanje je i zašto se očigledno nepotrebni, a katkada i vrlo skupi pregledi uopće propisuju. Mnogo novca tako se doslovce se baci u vjetar.

'Oko 30 posto pacijenata ne preuzme nalaze. Možemo govoriti o milijunima kuna definitivno', tvrdi Tatjana.

Iz Udruge za promicanje prava pacijenata takvo ponašanje ne odobravaju, no kažu, to je posljedica sustava koji ne funkcionira.

Ministarstvo: Uskoro rješenje za Kirurgiju riječkog KBC-a

'Da bismo imali odgovornost i obaveze onda moramo imati vrlo štićena prava što u Hrvatskoj nemamo', izjavila je Đula Rašinović Sunara, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

Neke zemlje u koje bismo se u mnogim slučajevima voljeli ugledati taj su problem odavno riješile.

'Najsuvremenije države koje imaju najbolju demokraciju i relativno visok standard - Švedska, Norveška, Danska, Finska takve stvari penaliziraju financijski', tvrdi Herman Haller, sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka.

'U nekim zemljama Europe je praksa da kada pacijenti ne dođu na svoju pretragu neko duže vrijeme nemaju više pravo na tu pretragu, jer onda znači da je nisu niti trebali. Ili ih se stavlja na kraj liste čekanja', tvrdi Tatjana Prenđa Trupec.

Financijske ili bilo kakve druge, sankcije, smatraju iz udruge, u ovome trenutku nisu rješenje.

'Prvo što treba riješiti je zaštita prava pacijenata. Potom automatski dolazi obaveza odgovornosti pacijenata, sudjelovanje u odlukama i sustav kakvog oni žele, to znači pacijent u središtu sustava', tvrde iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

'Mi se nadamo da će ministarstvo zdravlja sa udrugama pacijenata nešto izdefinirati vezano za odgovornost pacijenata', izjavila je Prenđa Trupec.

U Hrvatskoj će se zasad uvesti smjernice za liječnike koje zapravo propisuju pretrage. To znači da pacijent neće moći ni doći do određene pretrage ako nema točno određene simptome neke bolesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene