Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TELEMAH HRVATSKA DONOSI

Svaka sekunda, ali i svaki dron je bitan! Kako će vatrogascima koristiti udvostručena DRONacija u akcijama spašavanja

Dronovi omogućavaju pregled situacije vatrogascima i na mjestima koja im nisu dostupna
Dronovi omogućavaju pregled situacije vatrogascima i na mjestima koja im nisu dostupna PR
Aktualno Galerija Dronovi omogućavaju pregled situacije vatrogascima i na mjestima koja im nisu dostupna Dronovi omogućavaju pregled situacije vatrogascima i na mjestima koja im nisu dostupna Foto: PR Vatrogasci u akciji s dronom Vatrogasci u akciji s dronom Foto: PR Svi dobitnici dronova imaju i praktičnu edukaciju korištenja drona Svi dobitnici dronova imaju i praktičnu edukaciju korištenja drona Foto: PR Svi dobitnici dronova imaju i praktičnu edukaciju korištenja drona Svi dobitnici dronova imaju i praktičnu edukaciju korištenja drona Foto: PR +1 Snimka drona u vatrogasnoj akciji Galerija 1/6 >>
Nepregledni tereni u požaru, velika poplavljena područja ili nedostupni razrušeni dijelovi nakon potresa – sve su to situacije u kojima vatrogascima itekako pomažu dronovi kako bi što brže spasili prirodne ljepote, ljudske živote i imovinu.

Kad stigne poziv i oglasi se alarm, nema mjesta za pitanja kod hrabrih policajaca jer svaka se sekunda broji. No često su im tereni nepregledni i opasni, stoga im pomoć moderne tehnologije itekako dobro dođe. Na njihov prvi upit nije se oglušio Telemach Hrvatska, koji je ove godine udvostručio donaciju bespilotnih letjelica u projektu DRONacija te sada čak 10 dronova odlazi hrabrim vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

''Ideja o Dronaciji, odnosno donaciji dronova došla je slučajno prije četiri godine kad nam je vatrogasno društvo poslalo zamolbu za dronom. U tom trenutku nismo bili svjesni da dron kao tehnologija može pomoći vatrogascima. Tada smo donijeli odluku da sredstva koja su bila namijenjena za poklone partnerima pred kraj godine usmjerimo na nešto drugo i prve godine donirali pet dronova. Od tada do danas svake godine u blagdansko doba idemo s istom akcijom, a pokazatelj uspjeha nam je to što smo ove godine raspisali javni poziv na koji se javilo čak 137 vatrogasnih društava'', rekao je Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska, kompanije koja je ove godine odlučila pružiti novu pomoć u zaštiti šuma od požara i ostalih nepogoda Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Stružec, Jastrebarsko, Ivanec, Bedekovčina, Legrad i Gračac te Javnim vatrogasnim postrojbama Delnice, Čazma, Pula i Karlovac.

Dronovi omogućavaju pregled situacije vatrogascima i na mjestima koja im nisu dostupna Svi dobitnici dronova imaju i praktičnu edukaciju korištenja drona (Foto: PR)

Karlovčanima predivne četiri rijeke često zadaju mnogo posla, a jedan dron, kojim su se dosad koristili, jednostavno nije dovoljan za tako veliko područje.

''Pokušavamo koristiti svu tehnologiju koja nam je na raspolaganju, a ovaj dron ima i mogućnost snimanja noću, tj. ima termokameru s kojom je mnogo lakše i učinkovitije pronaći osobe'', kaže Miroslav Rade, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca.

Kako dronovi pomažu vatrogascima kod poplava, požara i potresa

Da su dronovi vrijedna tehnologija koja im uistinu može pomoći u svakodnevnim zadacima i intervencijama, vatrogasci su se uvjerili u mnogim nepogodama s kojima su se susreli posljednjih godina – od požara i poplava do potresa.

Dronovi omogućavaju pregled situacije vatrogascima i na mjestima koja im nisu dostupna Vatrogasci u akciji s dronom (Foto: PR)

''Prilično smo često koristili dron na priobalju prije tri godine u velikim požarima kod Splita i Zadra. Služili smo se njime i na poplavama 2015. kada smo imali velikih problema i maksimalne vodostaje rijeka, a posljednje korištenje bilo je u potrazi za nestalim osobama na rijeci Korani, gdje smo imali utapanje. Zahvaljujući dronu brže smo pregledavali cijeli tok rijeke u potrazi za nestalima'', istaknuo je Miroslav Rade.

Telemach Hrvatska donacijom od 25 dronova u četiri godine pomogao je zaštititi četvrtinu teritorija Hrvatske te je pokazao kako tehnologija na najbolji način pridonosi zajednici. No nije se zaustavio samo na ovim donacijama. 2020. godina donijela je brojne izazove.

Dronovi omogućavaju pregled situacije vatrogascima i na mjestima koja im nisu dostupna U sklopu DRONacije ove godine donirano je 10 dronova (Foto: PR)

''Digitalizacija društva nema alternativu te stvara temelje za unaprijeđenje gospodarstva''

''Kao dio United Grupe, uz značajne investicije u daljnji razvoj našeg poslovanja i mreže, ove godine još snažnije ulažemo i u naše društveno odgovorno poslovanje. Naša matična kompanija United Grupa u proljeće je donirala sredstva u vrijednosti od tri milijuna dolara za zemlje u regiji, od čega je 500 tisuća dolara išlo Hrvatskom zdravstvu za nabavu prijeko potrebne opreme'', rekao je Viktor Pavlinić te dodao kako ''digitalizacija društva nema alternativu, a ulaganje u infrastrukturu koja omogućuje da društvo bude povezano i digitalizirano stvorit će temelje za procese koji će unaprijediti gospodarstvo.

Osim hvalevrijedne DRONacije domaći telekom dodatno ulaže u svoje društveno odgovorno poslovanje i razvoj mreže te ostaje ponosan partner vatrogascima i vodeći primjer iz korporativnog sektora o tome kako podići svijest o važnosti zaštite okoliša, ali i pomoći zajednici konkretnim društveno odgovornim aktivnostima.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemah Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene