Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Tihomir Orešković susreo se u ponedjeljak navečer u Muenchenu s vodećim predstavnicima bavarskog gospodarstva kako bi kroz izravan kontakt dao poticaj gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bavarske.


"Izuzetno sam zadovoljan konstruktivnom atmosferom i razgovorom s predstavnicima bavarskog gospodarstva“, rekao je Orešković nakon radne večere.

Vezani članci Slika nije dostupna JASNA PORUKA IZ EUROPE 'Nema alternative poštivanju Schengena' Slika nije dostupna Sindikati zadovoljni nakon razgovora s premijerom

Na sastanku hrvatskog izaslanstva i predstavnika bavarskog gospodarstva razgovoralo se o poticanju gopodarskih odnosa i uklanjanju prepreka intenzivnijim investicijama.

"Rad naše vlade je usredotočen na vraćanje povjerenja u institucije i stvaranje pozitivne investicijske klime“, rekao je Orešković.

Nakon popodnevnog sastanka s premijerom Bavarske Horstom Seehoferom, istaknuto je kako će Hrvatska vlada raditi na otklanjanju glavnih prepreka investicijama u Hrvatsku a to su birokracija, nesigurna porezna politike te prevelika javna uprava.

Jedna od tema razgovora bilo je i usklađivanje obrazovnih sustave pri čemu se kao mogućnost za strukovno obrazovanje u Hrvatskoj razmatra uvođenje, na praksu orijentiranog, njemačkog dualnog sustava paralelne izobrazbe u industriji i strukovnim školama.

Susretu u središtu Siemensa u Muenchenu nazočili su predstavnici komapanija poput Siemensa, Deutsche Bank, Hedidelberg Zement, Deutsche Telekom, Commerzbank. Susret je organizrao Odbor njemačkog gospodarstva za istočnu Europu.

Prije toga premijer Orešković je razgovarao s predstavnicima hrvatske zajednice u Bavarskoj i poručio im da bi mogli biti važan čimbenik razvoju hrvatsko-bavarskih gospodarskih odnosa. (Hina)