Nakon susreta s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović srbijanski predsjednik razgovara u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem, gdje je organiziran i radni ručak.

Galerija


Premijer Plenković na Twitteru je poručio kako je s Vučićem razgovarao o svim otvorenim pitanjima između dvije države - nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te gospodarskoj suradnji, europskom kontekstu i odnosima u JIE.

Vezani članci Andrej Plenković i Tim Cook Plenković se sastao sa šefom Applea, razgovarao o njihovim servisima koji nisu dostupni u Hrvatskoj Andrej Plenković Plenković u Davosu: "Dobro je da tijekom predsjedanja Hrvatska stavlja fokus na jugoistok Europe"

Susret premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Banskim dvorima prati reporter Nove TV Mislav Bago, koji je prije susreta dao kratku analizu.

"Iako je u pitanju predsjednički posjet Hrvatskoj, premijer Plenković dao je do znanja još prošli tjedan da želi razgovarati o pitanju ratne odštete. Podsjetio je na sporazum iz 1996. kada su Hrvatska i Srbija normalizirale svoje odnose i kada je i to pitanje trebalo biti riješeno. Premijer je ustvrdio da taj sporazum nikada nije potpisan.

Aleksandar Vučić i Andrej Plenković (Foto: Vlada RH)
Mislav Bago ispre Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr


Otvaranjem teme ratne odštete premijer kao da želi politički kontrirati Predsjednici. Od same objave da predsjednik Vučić dolazi u Hrvatsku bile su brojne reakcije Vladinih dužnosnika, potpredsjednika Vlade ili ministara da bi se Vučić prvo trebao ispričati, a tek onda doći u Hrvatsku. Tu su i HDZ-ovi zastupnici koji vode i HVIDR-u koji su bili danas na prosvjedima protiv predsjednika Vučića.

I sam premijer Plenković bio je dosta nezadovoljan i načinom na koji je izvedena cijela objava dolaska srbijanskog predsjednika.

Premijer će 30 minuta razgovarati s predsjednikom Vučićem, a nakon toga slijedi radni ručak na kojem će biti najbliži suradnici premijera i predsjednika Srbije", komentirao je Mislav Bago. 

Aleksandar Vučić prije dolaska u Banske dvore susreo se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, o čemu možete čitati OVDJE.

Vučić u vladi: Uvjeren sam da će odnosi biti unaprijeđeni

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić upisao se u Zlatnu knjigu, izrazivši uvjerenje da će odnosi između dviju zemalja i dva naroda biti značajno unaprijeđeni.

"Izražavam iskreno uvjerenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unaprijeđeni, kao i odnosi između Srba i Hrvata u cjelini", napisao je Vučić u knjizi.

"Siguran sam da će vlada Hrvatske, kao i svi mi iz Srbije tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", dodao je. (Hina/N.C.)