Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak suspendirao stotinjak članova stranke jer su opstruirali izbore i kršili statut stranke, najprije mu se otvoreno suprotstavila Marijana Petir, eurozastupnica koja je također na listi suspendiranih, a javljaju se i drugi HSS-ovci kojima prijeti izbacivanje iz stranke.


Jedan od njih je Momir Karin, predsjednik HSS-a Splitsko-dalmatinske županije koji je prije izbora HSS-ovce Imotske krajine javno pozvao da daju glas HDZ-ovcu Milanu Kujundžiću, a ne Narodnoj koaliciji u čijem je sastavu Hrvatska seljačka stranka. Kazna predsjednika uslijedila je odmah nakon izbora, no Karin ne žali.

'Beljak je suspendirao naše gradske i općinske organizacije te mene kao predsjednika, dobili smo pismeno rješenje . Nije mi žao što smo dali podršku Milanu Kujundžiću, dapače, ponosni smo što smo mu pomogli da ostvari izvrstan rezultat i putem preferencijalnih glasova zavrijedi mjesto u Saboru', istaknuo je Karin za Dalmatinski portal.

'Prije ulaska u Narodnu koaliciju, čak 38 od 41 jedinice u Dalmaciji predsjedniku HSS-a poručile su da se protive priklanjanju Zoranu Milanoviću, te da na izborima neće dati podršku lijevoj koaliciji', kazao je Karin koji Beljakov potez smatra strateškim potezom osiguravanja što bolje pozicije prije unutarstranačkih izbora.

Zoran Smolić, predsjednik HSS-a Šibensko-kninske županije, službeno rješenje o privremenoj suspenziji još nije primio, ali je uvjeren da je na Beljakovom popisu.

'Iskreno, bio bih duboko nesretan da nisam među njima', ističe i nastavlja:

'Predsjednik nas je trebao obavijestiti tko je i zbog čega suspendiran. Ako kaže da je pobjednik i da ima nekoliko mandata više u Saboru, onda mora objasniti zbog čega suspendira stotinu članova, među kojima je jedan župan, europarlamentarka i predsjednici općinskih i županijskih organizacija', pita Smolić koji Beljakov postupak smatra uvertirom u unutarstranačke izbore, prenosi Šibenik.in.

Podsjeća i da u nekim sredinama u Šibensko-kninskoj županiji HSS-ovi kandidati nisu dobili niti jedan preferencijalni glas. Čak ni u Tisnom gdje je upravo Beljakovo vodstvo vratilo dio članova izbjeglih u AHSS. To u stvari potvrđuje Beljakovu tezu o opstrukciji.

Vezani članci Slika nije dostupna Beljak: "Ne želim ulaziti u polemike s Petir, za sve što će joj se dogoditi odgovorna je sama" Slika nije dostupna Marijana Petir u prvom televizijskom intervjuu nakon izbacivanja iz HSS-a

Posjetimo, Krešo Beljak jučer je kazao kako su pojedine mjesne organizacije HSS-a imale daleko više članova nego što je bilo osoba koje su u tim mjesnim jedinicama glasovale za stranku, što je predsjednik HSS-a nazvao opstrukcijom.

Bivši predsjednik HSS-a, Branko Hrg, koji je napustio stranku i na ovim izborima osvojio mandat kao nezavisni kandidat, smatra da je manjak glasova u pojedinim sredinama rezultat odluke da stranka koalira s SDP-om.

'Svatko tko bude na čelu političke stranke mora prvenstveno pratiti ono što članstvo misli i želi', kazao je Hrg za Dnevnik Nove TV.

Suspendirani članovi imaju se pravo žaliti stranačkim tijelima te se pokreće postupak, a sve dok se ne okonča ili obustavi, suspendirani članovi gube stranačka prava i ne mogu se kandidirati na unutarstranačkim izborima koji se moraju održati u roku od 180 dana od parlamentarnih izbora.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju