Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljut zbog objave poruka

Suprug Josipe Pleslić poslao pismo novinarima: "S nekima ćemo se suočiti u sudnici, a sud Božji bit će pravedniji"

Josipa i Josip Pleslić
Josipa i Josip Pleslić Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Suprug Josipe Pleslić poslao je pismo Hrvatskom novinarksom društvu u kojem tvrdi da je narušeno njezino pravo na privatnost.

Josip Pleslić, suprug Josipe Pleslić (ex Rimac), je preko Hrvatskog novinarskog društva (HND) poslao pismo svim novinarima u kojem apelira na zaštitu privatnosti svoje supruge.

On tvrdi da se pravno na poštivanje privatnosti ne poštuje u slučaju njegove supruge te smatra da su prepiske njezinih SMS poruka privatna stvar.

Pismo HND-u prenosimo u cijelosti:

"Zovem se Josip Pleslić, suprug sam Josipe Pleslić, nekada Rimac.

Čitam ovih dana po medijima o slučaju Dalibora Matanića te o vašem apelu kolegama novinarima koji o istom izvještavaju, citiram: 'Novinar/ka treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obavezan/na poštovati svačije pravo na privatnost (članak 14. Kodeksa).'

Nemalo sam iznenađen cijelim tekstom koje ste odaslali redakcijama nakon Večernjakovog članka o gore spomenutom seksualnom predatoru, koji je, eto, i sam javno priznao uživanje opijata kao i seksualno uznemiravanje kolegica.

Pročitajte i ovo Iransko veleposlanstvo u Damasku Poginule dvije osobe Iran: "Izrael mora odgovarati za napad na velelposlanstvo, ali nećemo biti ishitreni"

Iznenađen sam vašom reakcijom jer se nad mojom suprugom vrši novinarsko i medijsko nasilje zadnje četiri godine, a baš ni u jednom trenutku niste reagirali niti najblažim apelom, instrukcijom ili porukom svojim članovima i inim novinarima kako bi se barem pridržavali osnovnih novinarskih uzusa u zaštiti temeljnih prava moje supruge.

Moja supruga proživljava zlostavljanje, ovo je perverznost i javno onaniranje
Zlostavljanje koje moja supruga proživljava, i to osobito od jedne bivše članice vašeg IO, čiji je suprug moćna politička figura u RH, proizvodi posljedice u stvarnosti, potiče i stvara atmosferu javnog linča i a priori obračuna koji joj oduzima i ustavno pravo na nepristrano suđenje.

Dragi HND-ovci, zašto nikad niste stali u zaštitu privatnosti moje supruge od ostrašćene novinarke/voajerke kao i svakog drugog novinara koji pretvara moju suprugu u medijsku robu, oduzima joj pravo na zaštitu privatnosti i zaštitu od senzacionalizma, u konačnici dehumanizirajući je?

Ovakva perverznost i javno onaniranje novinara nije zabilježena u povijesti RH. Da podsjetim, moja supruga još uvijek nije osuđena niti je protiv nje potvrđena i jedna optužnica, ali kolege novinari su je svojim tekstovima već osudili i prikazali kao monstruma korupcije ovog društva i prije nego je zakoračila u sudnicu.

Recite mi, koji će sudac moći nepristrano i pravično suditi nakon hajke koju su proveli vaše kolege u javnom prostoru? Vi, novinari, vi ste je već osudili. Sama činjenica da je bivša članica vašeg IO, supruga moćnog političara (znači, zaštićena k’o medvjed), objavila u Jutarnjem listu set privatnih poruka, koje je pridobila ilegalnim putem i pritom fabricirala poruke služeći se senzacionalizmom, govori o tome u kakvoj kaljuži se valja novinarska profesija u ovoj državi.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Mobitel moje supruge izuzet je prilikom njenog privođenja i nalazi se u policiji. U vlasništvu je moje supruge, a policija i DORH su zakonom dužni čuvati uređaj i sadržaj iz njega, a za sav eventualni sadržaj koji ima obilježje kršenja ZKP-a odgovornost da pokrenu kazneni postupak ili izvide imaju tijela progona.

Pitam vas, na koji način je novinarka, bivša članica IO HND-a, došla do sadržaja i objavila ga? Objavila je selektivni i privatan sadržaj koji nije dio sudskog spisa, proizvoljno ga kombinirajući i tumačeći i time optužila po tko zna koji put moju suprugu kao najvećeg kriminalca izrugujući je i kao ženu, prikazujući je frivolnom osobom koja svima laska i tepa dovodeći do toga da je u konačnici poništava kao osobu.

Znate, naravno, da imamo i djecu u našoj obitelji. Ta djeca čitaju te tekstove osobito na portalima i društvenim mrežama, njihovi prijatelji i vršnjaci čitaju te tekstove također, kao i komentare ispod istih, a među kojima se nerijetko nađu i neukusne fotomontaže.

Tko će zaštiti tu djecu od takvih članaka i novinara? Tko će zaštiti našu djecu od reakcija okoline koju ste nahranili vašim zlonamjernim konstrukcijama, huškačkim tonovima i isporukama fabriciranih zaključaka?

Između ostaloga, jedan od portala objavio je tekst 'Tko je kćer Josipe Rimac?' pokrećući i okrećući mašineriju javnog obilježavanja i linča i prema djetetu. O meni kao suprugu Josipe Pleslić napisano je mnogo tekstova s bezbroj laži, počevši od toga da sam bivši agent SOA-e, a vrhunac kompilacija laži je da sam organizirao bijeg jahte Irina Vu s Murtera kao i da sam uhapšen prošlog ljeta. Laži, bijedna zbirka neistina i obmana i nikome ništa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Incident u vrtiću Dijete od godinu i pol samo izišlo iz vrtića: "Dogodio se vrlo ozbiljan propust"

Ne može se opisati patnja i bol naše djece, moje supruge i mene. O poslovnoj šteti i gubicima zbog takve reputacije, neću ni pisati. S obzirom da sam i sam bio na direktorskim pozicijama, a time i glavni urednik nekoliko nakladnika (s nacionalnom i lokalnim koncesijama), znam jako dobro o čemu pišem.

Dame i gospodo HND-ovci, gdje su vam osnovna načela Kodeksa časti novinarske profesije? Zašto ste uskočili u priču Dalibora Matanića 'štiteći druga, pojavu osuđujući', a istovremeno privatnost i život moje supruge bezobzirno, tendenciozno i nekritički izlažete javnosti kao da je u prodajnom izlogu?

Je li sve samo posljedica želje za klikovima koji donose marketinšku dobit ili i poticanje masa na javno čerečenje i javni linč iz nekih dodatnih razloga? Ovih dana nekakav sedmorazredni portal objavljuje opet privatne poruke moje supruge koje nemaju veze sa sudskim spisima, a koje kasnije prenose i mainstream mediji u uigranom medijskom odigravanju.

Privatnost? Nula bodova. Vaša reakcija kao krovnog strukovnog tijela i nužnog korektiva? Nula bodova. I opet nikome ništa. Svjesni smo dugotrajnog postupka koji je pred nama i unaprijed isforsirana i orkestrirana medijska osuda, što je činjenje protivno prirodi medija, nanosi zlo konkretnim ljudskim sudbinama.

Pročitajte i ovo Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

Svi imamo predrasude, ali ne smijemo dopustiti da unaprijed stvoreni stavovi utječu na presudu bez utemeljenih činjenica. Osobito problematičan i delikatan jest izostanak reakcija HND-a kada je uslijed medijske hajke na moju suprugu u proteklom periodu otkriven čak i identitet njezina tada malodobnog djeteta, a što je u suprotnosti s temeljnim vrednotama UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Podsjetit ću vas da Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda na koju se volite pozivati u svrhu zaštite svojih prava, u čl. 8.1. propisuje da svatko ima pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja, no u slučaju moje supruge i te su pravne tekovine u cijelosti zanemarene od strane vaših kolega.

U najmanju ruku, od vas gospodo predsjednici, očekujem odgovor na ovaj mail, a od vas ostalih članova IO, kao i ostalih novinara, da se doista zamislite koliko ste kao krovna udruga novinara u RH, a i kao pojedinci, ispisivanjem svojih osobnih osuda svjesni zla koje ste nam nanijeli. S nekima od vas suočit ćemo se u sudnici, ali sam siguran da će pravedniji sud biti onaj Božji. Za svakoga od nas.

S poštovanjem, Josip Pleslić"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene