Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DORH istražuje

Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

Aktualno Galerija Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 6 Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 5 Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 4 Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 3 Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 2 Galerija 1/7 >>
Pala je prva kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića za spolno uznemiravanje. Prijavila ga je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Žrtve je i policija pozvala da se jave.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podnijela je DORH-u kaznenu prijavu protiv Dalibora Matanića zbog seksualnog uznemiravanja više djevojaka i žena kroz dulje vremensko razdoblje.

"Pravobraniteljica je uputila DORH-u kaznenu prijavu i zatražila od njih informacije o poduzetom. Planira u suradnji s njima nastaviti pratiti daljnji tijek postupka, kao i postupati po eventualnim zaprimljenim prijavama.", stoji u priopćenju Višnje Ljubičić.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Patriot Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju, otkriveno kada će biti objavljena: "To je potpuna priča o njegovu životu"

Pravobraniteljica za sada nije primila nijednu pritužbu od žrtava, niti su joj se obraćale predstavnice iz inicijative Spasi Me. Ako se nešto po tom pitanju promijeni, ponovno će podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Da nema prijava, udruge ne iznenađuje.

"Nitko tim žrtvama ne može garantirati anonimnost, to je prva stvar. Druga stvar, podnošenje kaznene prijave podrazumijave prolaženje kroz dugotrajan proces koji za žrtve često služi, ne kao razrješenje traume nego kao dodatna retraumatizacija. Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života. Dakle, okrivljavanje žrtava seksualnog nasilja i uznemiravanja je još uvijek na visokoj razini u Hrvatskoj", objasnila je Lorena Zec iz udruge SOS Rijeka novinarki Dnevnika Nove TV Dini Ćevid.

A ovako je Matanić govorio prije tri godine nakon što je 26-godišnja srbijanska glumica Milena Radulović prijavila da ju je silovao i seksualno uznemiravao redatelj Miroslav Mika Aleksić. Cijela regija tada se digla na noge, a glumice su počele izlaziti s mnoštvom anonimnih svjedočanstava.

Pročitajte i ovo Iva Grujić U 62. godini Umrla dramska pedagoginja i profesorica Iva Grujić

"Recimo kad radim seriju gdje imam 90+ glumaca, a od toga više od pola žena onda jednostavno moram zaštiti sve glumice da imaju svoj mir. Znači da ih neki luđak na setu ne gleda, kada snimamo seksualne scene da nema više od par neophodnih članova ekipe, da se može raditi najnormalnije ta scena", govorio je u siječnju 2021. Dalibor Matanić.

Pročitajte i ovo Članovi Radničke Fronte dočekali Andreja Plenkovića transparentom Neugodan doček Radnička fronta dočekala Plenkovića zvižducima, župan Koren reagirao: "Razjurit ću ih!"

Podsjetimo se i slučaja dugogodišnjeg profesora na Akademiji dramskih umjetnosti koji je dvije godine bio suspendiran zbog prijave za seksualno uznemiravanje. Studenti su prosvjedovali, DORH nije podignuo optužnicu, a nastavio je i raditi.

"Taj slučaj nije riješen, a povod je bio što je Ozren Prohić vraćen u nastavu u rad sa studentima, a trenutačno je stanje da on ne radi sa studentima, ali i dalje je član institucije i dalje prima plaću i mi želimo podsjetiti da to nije rješenje. I jednostavno u takvoj situaciji niti jedna žrtva ne želi istupiti jer ne vidi da se neke stvarne posljedice ikada događaju", rekla je Melita Mukavec iz studentskog pokreta Škandali.

U ovom slučaju Matanić se progoni po službenoj dužnosti jer postoji odnos ovisnosti odnosno podređenosti žrtve u odnosu na počinitelja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene