Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bit će teško dokazati optužbe"

Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu

Aktualno Galerija Pravni raspleti oko slučaja Matanić Pravni raspleti oko slučaja Matanić Foto: DNEVNIK.hr Rafael Krešić i Dina Čevid Rafael Krešić i Dina Čevid Foto: DNEVNIK.hr Rafael Krešić, odvjetnik Rafael Krešić, odvjetnik Foto: DNEVNIK.hr +0 Dina Ćevid, reporterka Nove TV Galerija 1/4 >>
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podigla je kaznenu prijavu protiv redatelja Dalibora Matanića. U ovom slučaju progon se provodi po službenoj dužnosti, a DORH u suradnji s policijom provodi izvide koji su tajni.

O mogućim pravnim raspletima u slučaju redatelja Dalibora Matanića s odvjetnikom Rafaelom Krešićem razgovarala je novinarka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

"Policija može pozivati osobe i istraživati što se ovdje u stvari dogodilo, može ispitati u svojstvu osumnjičenika osobu o kojoj je riječ. Što će policija učiniti ovisi o tome koliko su široka njena saznanja, odnosno da li postoji osnova sumnje da bi se uopće postupalo", objasnio je Rafael Krešić rad policije u ovom slučaju kada postoji priznanje, a ne postoji prijava žrtve.

"Ovo kazneno djelo, budući da za njega nije potreban prijedlog za progon, može se goniti po službenoj dužnosti što znači da u teoriji kaznenu prijavu može podnijeti i neka treća osoba. Naravno da će u dokaznom smislu biti jako teško dokazati optužbe ako žrtve ne istupe i ne budu spremne pričati o tome što im se dogodilo, ako im se dogodilo. Ne mogu vidjeti situaciju u kojoj bi optužnica postojala, ako žrtve ne bi bile spremne pričati o tome što im se dogodilo", kaže Krešić.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje

Žrtvama, a posebno žrtvama seksualnih delikata, jamče se razna prava, objasnio je Krešić, među kojima je i anonimnost.

"Naravno da će to ime u presudi biti zapisano, ali se njime neće moći disponirati u javnosti", zaključio je odvjetnik.

Zbog Matanićeva statusa na društvenoj mreži u kojem priznaje da je uznemiravao kolegice, redatelja se može pozvati da ispriča na što je točno mislio, ali sama takva izjava u obliku statusa, nije dovoljna da se protiv njega provede postupak i donese presuda, objasnio je Krešić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Evo kako poštuje Ustav" Milanović objavio fotografiju na kojoj su Rimac i Butković: "Ovo pokazuje kako Plenković pravi budale od svih nas"

"Potčinjenost je uvjet za postojanje ovog kaznenog djela, i ako nema neke dodatnog kvalifikatornog elementa, maksimalna kazna je dvije godine, a rok zastare 10 godina", rekao je Krešić.

Iz DORH-a kažu da će o daljnjim koracima odlučivati nakon što dobiju rezultate kriminalističkog istraživanja, a policija apelira na sve, uikoliko su bili žrtve nekog kaznenog djela, dođu na policiju i sve prijave.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene