Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odljev novca iz Hrvatske u Cipar nije zanemariv. Na račune tamošnjih banaka i hrvatski su građani uplatili mnogo sumnjivog novca.


Takvu informaciju su nam potvrdili iz Ureda za sprečavanje pranja novca, koji provodi analitičke obrade takvih transakcija.

Vezani članci Hrvatska narodna banka (Foto: Dnevnik.hr) Državno odvjetništvo traži od HANFA-e povratnu informaciju o nadzoru trgovanja vrijednosnicama banaka Boris Vujčić, Grozdana Perić DNEVNIK.hr doznaje: HDZ-ova čelnica saborskog Odbora za financije zatražila očitovanje guvernera HNB-a

>> Ciparske banke zatvorene do daljnjeg, 'plana B' još nema

Od 2010. godine do danas prijavljeno je 15 sumnjivih doznaka. Iz Cipra je u Hrvatsku uplaćeno 50 milijuna kuna, s druge strane na ciparske je banke iz Hrvatske uplaćeno 5.760.000 kuna.

Polovicu od tog iznosa uplatili su stranci. U Uredu su te podatke dobili od banaka ali i drugih obveznika koji su po zakonu dužni prijavitio sve transakcije koje bi mogle izazvati sumnju na pranje novca ili dfinancirane terorizma.

Skrivanje nelegalnog bogatstva

Potpune podatke o tome ima Hrvatska narodna banka. U Uredu naglašavaju da se posebno nadziru one uplate koje upućuju na izbjegavanje plaćanja poreza. U takvim situacijama porezna uprava može razmjenjivati podatke s poreznim vlastima u drugim državama.

Ciparske banke godinama su se spominjale kao mjesto na kojima su kriminalne skupine iz istočne Europe ali i diktatori poput Slobodana Miloševića skrivali svoje nelegalno bogatstvo. Prema nekim procjenama iz Hrvatske prema raznim egzotičnim destinacijama iznešeno najmanje 15 milijardi dolara.

Iako je često postojao konkretni trag novca nažalost rijekti su slučajevi u kojima se taj isti novac vratio u državni proračun.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju