Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubljene milijarde

Sumnjive transakcije iz Hrvatske u egzotične zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odljev novca iz Hrvatske u Cipar nije zanemariv. Na račune tamošnjih banaka i hrvatski su građani uplatili mnogo sumnjivog novca.

Takvu informaciju su nam potvrdili iz Ureda za sprečavanje pranja novca, koji provodi analitičke obrade takvih transakcija.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Brod humanitarne pomoći kreće s Cipra Stanovnici Gaze gladuju Humanitarna pomoć odaslana morskim putem: "300 kamiona s hranom trebalo bi ući u Gazu svakog dana"

>> Ciparske banke zatvorene do daljnjeg, 'plana B' još nema

Od 2010. godine do danas prijavljeno je 15 sumnjivih doznaka. Iz Cipra je u Hrvatsku uplaćeno 50 milijuna kuna, s druge strane na ciparske je banke iz Hrvatske uplaćeno 5.760.000 kuna.

Polovicu od tog iznosa uplatili su stranci. U Uredu su te podatke dobili od banaka ali i drugih obveznika koji su po zakonu dužni prijavitio sve transakcije koje bi mogle izazvati sumnju na pranje novca ili dfinancirane terorizma.

Skrivanje nelegalnog bogatstva

Potpune podatke o tome ima Hrvatska narodna banka. U Uredu naglašavaju da se posebno nadziru one uplate koje upućuju na izbjegavanje plaćanja poreza. U takvim situacijama porezna uprava može razmjenjivati podatke s poreznim vlastima u drugim državama.

Ciparske banke godinama su se spominjale kao mjesto na kojima su kriminalne skupine iz istočne Europe ali i diktatori poput Slobodana Miloševića skrivali svoje nelegalno bogatstvo. Prema nekim procjenama iz Hrvatske prema raznim egzotičnim destinacijama iznešeno najmanje 15 milijardi dolara.

Iako je često postojao konkretni trag novca nažalost rijekti su slučajevi u kojima se taj isti novac vratio u državni proračun.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene