Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čiji je izvor rijeke Jadro? Godinama su se oko toga prepirali Klis i Solin, vodila se i sudska parnica i sad je sve jasno.


Izvor rijeke Jadro je u općini Klis, stoji to u obrazloženju pravomoćne presude splitskog suda. I ne samo to: Sud je poništio i rješenje kojim je novac za izvor uplaćivan gradu Solinu.

Vezani članci Policija, ilustracija Blokirana imovina uhićenog suca, na vidjelo izlaze novi detalji slučaja Privođenje osumnjičenih za stečajni kriminal Nova pravila za uhićenog suca i družinu: Ustajanje u šest, a u posjet im smiju samo odvjetnici

Iz izvora vodu dobiva oko 300 tisuća stanovnika Splita i okolice. No, čiji je izvor - godinama se prepiralo. Odnedavno je i sud utvrdio, izvor je unutar katastarske općine Klis.

Pravomoćna presuda donesena je nakon što je Klis tužio Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode. Smatralo se da je izvor Solinski i za to je dobivao novac.

'Mi smo dokazali da je izvor Jadra kliški mi smo to znali cijelo vrijeme. Sad je na hrvatskim vodama da po uputama napravi novo rješenje i da obešteti općinu Klis za cijeli period od 1997. do danas, a tu se radi preko 20 milijuna kuna kad uzmemo kamate', objašnjava za Dnevnik Nove TV Jakov Vetma, načelnik općine Klis (HDZ).

Pozitivna priča iz Klisa: Evo što Općina nudi vlasnicima zemlje

No, za Solin to u ovom trenutku ne znači ništa, tvrdi gradonačelnik. 'Nije sud presudio da je izvor u Klisu, sud je presudio na taj način da se rješenje koje je izdano 2009. vraća ponovno na doradu', tvrdi Blaženko Boban, gradonačelnik Solina

A Hrvatske vode će morati praviti nove dokumente za izvor. 'Navedenom presudom nije odlučeno da Grad Solin ne bi bio ovlaštenik predmetne koncesijske naknade već je u tom dijelu sud predmet vratio na ponovno odlučivanje, odnosno da Hrvatske vode pravilno i potpuno utvrde relevantno činjenično stanje. Društvo je za vrijeme trajanja ugovora o koncesiji od 1998. do raskida 2014. uplatilo 34.533.977,83 kn na račun državnog proračuna i na prijelazni račun državnog proračuna i općine/grada Solina', priopćili su iz Hrvatskih voda.

'Slijede još nekakvi koraci koje ćemo mi još odradit kao općina i dobiti na kraju sredstva koja nam i pripadaju', rekao je Vetma. A to im je kaže i najveće zadovoljstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook