Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudska parnica

Sad je sve jasno: Čiji je izvor rijeke Jadro?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čiji je izvor rijeke Jadro? Godinama su se oko toga prepirali Klis i Solin, vodila se i sudska parnica i sad je sve jasno.

Izvor rijeke Jadro je u općini Klis, stoji to u obrazloženju pravomoćne presude splitskog suda. I ne samo to: Sud je poništio i rješenje kojim je novac za izvor uplaćivan gradu Solinu.

Pročitajte i ovo Gabrijela Žalac Afera Software Visoki kazneni sud donio odluku o porukama u kojima se spominje AP: "Radi se o plodu otrovne voćke" Ilustracija izgubila novac Prijavila krađu, a kada je policija pokucala na vrata imala je što za vidjeti: "Te noći sam se prepala"

Iz izvora vodu dobiva oko 300 tisuća stanovnika Splita i okolice. No, čiji je izvor - godinama se prepiralo. Odnedavno je i sud utvrdio, izvor je unutar katastarske općine Klis.

Pravomoćna presuda donesena je nakon što je Klis tužio Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode. Smatralo se da je izvor Solinski i za to je dobivao novac.

'Mi smo dokazali da je izvor Jadra kliški mi smo to znali cijelo vrijeme. Sad je na hrvatskim vodama da po uputama napravi novo rješenje i da obešteti općinu Klis za cijeli period od 1997. do danas, a tu se radi preko 20 milijuna kuna kad uzmemo kamate', objašnjava za Dnevnik Nove TV Jakov Vetma, načelnik općine Klis (HDZ).

Pozitivna priča iz Klisa: Evo što Općina nudi vlasnicima zemlje

No, za Solin to u ovom trenutku ne znači ništa, tvrdi gradonačelnik. 'Nije sud presudio da je izvor u Klisu, sud je presudio na taj način da se rješenje koje je izdano 2009. vraća ponovno na doradu', tvrdi Blaženko Boban, gradonačelnik Solina

A Hrvatske vode će morati praviti nove dokumente za izvor. 'Navedenom presudom nije odlučeno da Grad Solin ne bi bio ovlaštenik predmetne koncesijske naknade već je u tom dijelu sud predmet vratio na ponovno odlučivanje, odnosno da Hrvatske vode pravilno i potpuno utvrde relevantno činjenično stanje. Društvo je za vrijeme trajanja ugovora o koncesiji od 1998. do raskida 2014. uplatilo 34.533.977,83 kn na račun državnog proračuna i na prijelazni račun državnog proračuna i općine/grada Solina', priopćili su iz Hrvatskih voda.

'Slijede još nekakvi koraci koje ćemo mi još odradit kao općina i dobiti na kraju sredstva koja nam i pripadaju', rekao je Vetma. A to im je kaže i najveće zadovoljstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene