Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji

Oglasio se Sud: Sudac koji se s Kerumom zabavljao u konobi Pršut povezan je sa slučajem njegove žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik splitskog Upravnog suda Silvio Čović, koji je sudjelovao na proslavi na kojoj je bio i Željko Kerum, objavio je u ponedjeljak ujutro popis svih predmeta vezanih za Keruma u kojima je postupao taj sud.

Silvio Čović jedan je od petorice sudaca koji su prije dva tjedna slavili u konobi poduzetnika i bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Prvog siječnja 2012. godine osnovan je Sud koji je pokrenuo deset sporova u kojima se kao stranke pojavljuju Fani Kerum te tvrtke Kruščica i Kerum. Tužba je odbijena kao neosnovana u sedam sporova, a u dva je spora usvojena uz vraćanje predmeta na ponovni postupak. Spor koji je pokrenut 19. siječnja još se uvijek vodi na Upravnom sudu u Splitu.

“S obzirom na to da je u upitima stavljen naglasak na sporove vezane za bespravnu gradnju, postupanje suca Silvija Čovića u tim vrstama sporova, uvidom u upisnike evidencije ovog suda utvrđeno je da je trgovačko društvo Krušćica d.o.o. pokrenulo četiri upravna spora i u svima je odbijen tužbeni zahtjev. Ni u jednom predmetu bespravne gradnje tužitelja Krušćica d.o.o. nije postupao sudac Čović, osim u predmetu tužiteljice Fani Kerum, a u kojem je tužba pravomoćno odbijena.

Iako se u medijskim napisima to ne navodi, radi potpunog i točnog informiranja javnosti, potrebno je navesti da je sudac Silvio Čović 2016. sudio i u sporu tužiteljice Krušćica d.o.o. radi dodjele koncesije na pomorskom dobru. U tomu je sporu usvojen tužbeni zahtjev i predmet vraćen na ponovni postupak, a novodoneseno rješenje bilo je predmetom drugog spora pred ovim sudom u kojem nije sudio sudac Silvio Čović”, priopćili su sa Suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neprimjereno ponašanje Kerum pjevao i tulumario sa sucima: Oglasio se Vrhovni sud

Pročitajte i ovo Đuro Sessa NEMA OSNOVE ZA STEGOVNI POSTUPAK Šef Vrhovnog suda pokrenuo etički postupak protiv sudaca koji su bili na zabavi u konobi Željka Keruma

Napomenuli su kako sudac Čović, osim u navedenim predmetima, nije sudio, a nije ni trenutačno zadužen za ijedan predmet u kojem bi sudjelovao Željko Kerum ili s njim povezana fizička iIi pravna osoba. ''S obzirom na medijske insinuacije da sudac Čovíć, koristeći položaj predsjednika suda, izravno utječe na dodjelu predmeta sucima u rad, pojašnjava se da se na svim upravnim sudovima predmeti dodjeljuju ručno prema Sudskom poslovniku'', stoji u priopćenju Suda.

Ističu kako je ''Upravni sud u Splitu na inicijativu predsjednika suda Silvija Čovića dva put, ukazao na potrebu uvođenja elektroničkog sustava automatske dodjele predmeta u upravnim sudovima od nadleżnog Ministarstva pravosuđa''.

Vrhovni sud ranije je pozvao suce da "skrupulozno i s posebnom pozornošću vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno te da se vode načelima određenima u Kodeksu sudačke etike".

Županijsko izborno povjerenstvo bez sudaca županijskog suda

Iako su do sada, u pravilu, predsjednici županijskih sudova bili i predsjednici županijskih izbornih povjerenstava (ŽIP), na svibanjskim lokalnim izborima to neće biti slučaj sa ŽIP-om Splitsko-dalmatinske županije.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) imenovalo je u ponedjeljak stalne sastave županijskih i Izbornog povjerenstva Grada Zagreba, no u ŽIP Splitsko-dalmatinske županije nema predsjednika Županijskog suda Brune Kleina, a ni jednog splitskog suca koji je sudjelovao na zabavi u konobi „Pršut“ Željka Keruma.

„S obzirom na poznate okolnosti u vezi s pojedinim splitskim sucima, nitko od njih nije imenovan u Županijsko izborno povjerenstvo Splitsko-dalmatinske županije za predstojeće lokalne izbore, jer bi sve radnje koje bi ti suci eventualno poduzimali u izbornom procesu, mogle dovesti u sumnju njihovu nepristranost prema mogućim pojedinim izbornim sudionicima“, objasnili su iz DIP-a zašto se nisu držali dosadašnje prakse da su, u pravilu, predsjednici županijskih sudova i predsjednici županijskih izbornih povjerenstava.

Za predsjednicu ŽIP-a Splitsko-dalmatinske županije imenovana je Tihana Pivac, za potpredsjednika Ivica Botica, a za članice Dragica Samardžić, Senija Ledić, Svjetlana Vidović i Andrea Boras-Ivanišević.

Predsjednik zagrebačkog Izbornog povjerenstva je sudac Vjeran Blažeković koji je početkom siječnja postao vršitelj dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, potpredsjednica IP je Mirela Mijoč, a članovi Tomislav Aralica, Vinko Mioč, Ivica Veselić i Sabina Dugonjić.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene