Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražni zatvor

Sud u utorak odlučuje hoće li Sanaderu priznati nekretnine kao jamstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak će odlučiti hoće li priznati dvije nekretnine kao jamstvo da se bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu istražni zatvor zamjeni obranom sa slobode od Uskokovih optužbi za korupciju.

Ročište je zakazano za utorak nakon što je obrana u ponedjeljak dopunila dokumentaciju kojom traže da se dvije nekretnine u Zagrebu priznaju kao jamstvo da Sanader neće bježati, doznaje se od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića. Zasad nije poznato točno vrijeme održavanja ročišta.

Nekretnine kao jamstvo

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Afera odijela Sud odbio prijedlog obrane Dragana Kovačevića, Uskok: "To je pokušaj odugovlačenja" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

Sanaderovi branitelji predložili su nekretnine kao jamstvo pošto je Vrhovni sud u četvrtak ukinuo presudu protiv Sanadera te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna.

O prijedlogu jamčevine odlučivat će izvanraspravno vijeće, na čiju odluku stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tek nakon pravomoćnog rješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.

Prihvatili li sud jamstvo, na zagrebačkom Općinskom sudu će se provesti uknjižba nekretnina, a Sanader mora obećati da neće bježati nakon čega će biti pušten iz istražnog zatvora u kojemu je gotovo tri godine i deset mjeseci.

Zbog opasnosti od bijega Sanader na slobodi neće smjeti napuštati svoje boravište, pravovremeno će mu biti oduzeta putovnica i sudu će se morati javljati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Nekretnine kao jamčevinu ponudili su Sanaderova supruga Mirjana i jedan od njegovih branitelja Goran Suić, no sud je u petak nakon razmatranja prijedloga zatražio od obrane dopunu dokumentacije.

Odvjetnici - to je opstrukcija

Sanaderovi odvjetnici tada su izjavili novinarima da je riječ o opstrukciji jer sud traži dokaz da je Suić vlasnik čitave kuće s obzirom da u dokumentaciji stoji kako je on vlasnik dvije polovice kuće. "Konzultirat ćemo PMF (Prirodoslovno-matematički fakultet) da objasni kako dvije polovice sačinjavaju jedno cijelo", rekli su ironično odvjetnici.

Presudu protiv bivšeg premijera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući HDZ, Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak i vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader je u ekstradicijskom zatvoru u Austriji i u remetinečkom zatvoru proveo nešto manje od četiri godine, a odsad će se, prihvati li sud nekretnine kao jamčevinu, u nastavku sudskih postupaka braniti sa slobode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene