Sud BiH (Foto: screenshot YouTube)
Sud BiH (Foto: screenshot YouTube)

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete. Almin Dautbegović, Matuzovićev odvjetnik, potvrdio je za Dnevnik.hr da će podnijeti žalbu na ovo rješenje suda.


Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, Sud Bosne i Hercegovine je danas donio rješenje kojim je prijedlog Tužilaštva usvojen i određen jednomjesečni pritvor prema osumnjičenima.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 30. studenog 2016. godine, ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega.

Također, navedeno je kako postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, sudionike ili prikrivače.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti te ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Almin Dautbegović, Matuzovićev odvjetnik, potvrdio je za Dnevnik.hr da će podnijeti žalbu na ovo rješenje suda.

Prema našim informacijama uhićene se sumnjiči da su kao pripadnici 106. brigade HVO-a od svibnja 1992. godine na području Orašja uhićivali i zatvarali civile srpske nacionalnosti. Uhićeni civili odvođeni su na radove na crtu bojišnice, gdje je jedan dio njih stradao. Sumnjiči ih se i za mučenje i zlostavljanje zarobljenika.