Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravomoćna presuda

Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

KB Sveti Duh
KB Sveti Duh Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu pročelniku Zavoda za patologiju Fabijanu Kneževiću, koja mu je uručena zbog slučaja u mrtvačnici na KB Sveti Duh, nezakonita je, pravomoćno je presudio Općinski radni sud u Zagrebu.

Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu smijenila je Fabijana Kneževića s dužnosti pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju i dobio je izvanredni otkaz ugovora o radu nakon što su pojedini mediji krajem travnja prošle godine objavili snimku čitatelja koja je prikazivala umrle osobe poredane na podu mrtvačnice u toj bolnici.

Knežević je kazao da se smatra žrtvom situacije i da je potpuno neosnovano na njega i njegov rad prebačena odgovornost s ravnateljice KB Sveti Duh te je najavio da će sudskim putem osporavati odluke bivšeg poslodavca KB Sveti Duh.

Najavljeno, učinjeno, a ovih je dana stigao i sudski epilog. Općinski radni sud u Zagrebu utvrdio je da iz provedenih dokaza u postupku jasno proizlazi da je KB Sveti Duh, odnosno odgovorna osoba (ravnateljica) znala za problem u mrtvačnici i nemogućnost postupanja po Pravilniku o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije, pa čak i za polaganje novopridošlih tijela na pod još 28. srpnja 2022., dakle 10 mjeseci prije nego što je Kneževiću dan izvanredni otkaz ugovora o radu, izvijestilo je odvjetničko društvo koje ga zastupa.

Pročitajte i ovo Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno"

Sud je zaključio i da je Knežević učinio sve što je u njegovoj moći kako bi obavijestio i obrazložio Ravnateljstvu bolnice koji su problemi u radu Zavoda za patologiju i citologiju te da upravo KB, odnosno Ravnateljstvo, nije omogućio normalno funkcioniranje Zavoda.

Sud je u presudi utvrdio i da Knežević ne može i ne treba financijski i tehnički proširivati kapacitete mrtvačnice, već je to u domeni Ravnateljstva, nakon saznanja o problemima trenutnih kapaciteta, a što je Ravnateljstvo propustilo riješiti, navodi odvjetničko društvo.

Također je sud uočio da je Knežević razriješen s dužnosti pročelnika Zavoda dan prije nego što je Povjerenstvo za unutarnji nadzor uopće sastavilo izvješće o slučaju.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

"Zaključno, Knežević ističe kako su mu čast i ugled povrijeđeni nizom izrečenih neistina u javnim nastupima političara (koji su imenovali ravnateljicu KB Sveti Duh) te koji su eksplicitno u svim svojim izjavama na razne načine, svjesni da to čine neprovjereno i ne raspolažući saznanjima o svim bitnim činjenicama, obmanjivali javnost o postojanju odgovornosti prof. Kneževića zbog koje je isti dobio otkaz", navodi odvjetničko društvo, koje je dostavilo i kopiju sažetka presude.

Zbog navedenih izjava Knežević je, napominju odvjetnici, bio izložen vrlo neugodnim i teškim uvjetima rada i života te se sve odrazilo i na njegovu obitelj, a o daljnjim možebitnim postupcima Knežević će odlučiti naknadno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene