Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed ispred ministarstva

Studenti Filozofskog: Prosvjed za Ministarstvo 'redarstveni problem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta ocijenili su, osvrnuvši se na jučerašnji prosvjed studenata Fakulteta političkih znanosti, da je mjerodavno ministarstvo akciju i zahtjeve studenata shvatilo tek kao 'redarstveni problem'.

Na današnjoj konferenciji za novinare studenti su rekli da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odgovornost za tu akciju prebacilo na državnu instancu (MUP) koju, očito, smatra 'kompetentnijom za rješavanje pitanja studenata'. Osuđujući svaki oblik nasilja, poručili su da bi se javnost, umjesto policijske intervencije, trebala usmjeriti prema 'razornim posljedicama koje će proizvesti prijedlog novog zakona o sveučilištu u pogledu socijalnih prava, autonomije sveučilišta i budućnosti obrazovanja'.

Pročitajte i ovo Crveno more - 2 Opasno u Crvenom moru Hutisti napadaju brodove koji plove prema Izraelu: "Sve dok oni ne počnu donositi hranu i lijekove u Gazu" Traktori - 2 zaustavila ih policija Nezadovoljni poljoprivrednici pokušali se probiti do graničnog prijelaza: "Pokušavat ćemo i dalje, ima i drugih pravaca"

>> Živi obruč: Interventna policija odnosila studente

Studenti misle da ministarstvo očekuje popuštanje javnog pritiska koji je proizvela blokada kako bi se potiho i bez javne rasprave progurao zakon o sveučilištima, koji je više-manje napisan. Po tom zakonu, predviđeno plaćanje ECTS bodova, kao tobožnja alternativa participacijama u školarinama, vodi u potencijalno veće financijsko opterećenje studenata nego fiksne školarine, kažu studenti, koji su i danas nastavili blokadu nastave na fakultetu. Upozoravaju da taj zakon nije samo napad na socijalna prava, nego i otvoren napad na autonomiju sveučilišta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene