Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nije sve pod kontrolom

Stručnjak o kibernetičkom napadu na KBC Zagreb: "Meni je taj napad jako čudan. Postoje skupine koje se hvale međusobno..."

Aktualno Galerija KBC Zagreb - 1 KBC Zagreb - 1 Foto: Dnevnik Nove TV KBC Zagreb - 2 KBC Zagreb - 2 Foto: Dnevnik Nove TV KBC Zagreb - 3 KBC Zagreb - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 KBC Zagreb - 4 Galerija 1/4 >>
Drugi dan nakon kibernetičkog napada na KBC Zagreb, najveći dio pregleda mogao se obaviti po planu, no još nije sve pod kontrolom. Detalje saznaje reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

KBC Zagreb još se uvijek oporavlja od kibernetičkog napada, ali u najvećem dijelu i najbitnijem je profunkcionirao. Još se čeka forenzički nalaz i odgovor na pitanja - tko je izveo napad i zašto?

Za pacijente na Rebru - povratak u normalu, ali posljedice kibernetičkog napada još su vidljive. Barem na papiru.

"Ne radi im printer, ne mogu tipkat baš nalaze pa pišu ručno. No, stvarno se svi pokušavaju truditi da ne utječe na pacijente cijela situacija“, rekla je Lea Sorić iz Zadra.

"Nisu radili printeri sinoć pa sam se vratio danas po papire, ali nije ništa značajno“, rekao je Kristijan iz Zagreba.

Tehničkih problema i dalje ima - na hitnoj.

"Ako morate radit na način da morate razduživati apsolutno svaku obradu, ne možete iskopirati laboratorijski dio nalaza. Radiolozi ne mogu svoj dio nalaza upisati da bi ga vi mogli iskopirati, onda se sve to samo jako razdužuje“, rekao je Tomislav Knotek, dr. med. specijalist hitne medicine, KBC Zagreb.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb "Ne diramo civile" Proruski hakeri objavili da nemaju veze s napadom na Rebro pa brutalno spustili Plenkovićevoj Vladi: "Ne mogu zaštititi, ali pronalaze novac..."

"Bolnica u najvećem dijelu funkcionira potpuno normalno. Već su jučer zbrinuti svi. Kirurzi su posjetili sve pacijente koji su bili planirani. Problem nam je jedio bio jučerašnji dan i hitni prijem“, rekao je prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravn. KBC-a Zagreb za kvalitetu.

Pacijenti nisu ugroženi, kaže. Pitanje je što je s njihovim osobnim podacima u bolničkom sustavu.

"Nemamo indicija da postoji curenje podataka“, rekao je Novak.

Policija šuti dok tragaju za krivcem, stručnjak za sigurnost o onom što se dosad zna - hakeri su preko aplikacije kojom se služe liječnici napali server.

Pročitajte i ovo Publika na InMusic festivalu Previše zabave Kod 66 posjetitelja InMusica pronađena droga: Pogledajte koliki je ukupan iznos naplaćenih kazni

"Kad se govori o ransomware napadima prvo se zaključava backup onda kad vi zaključate backup korisnik kojem zaključate produkcijsku okolinu on se nema iz čega dignut ili će vam platit ili će stat“, rekao je Bruno Pavić, stručnjak za sigurnost.

Takvi napadi obično se rade zbog ucjene, ali, državnim tijelima, bolnicama zakon brani da plaćaju teroristima, tko onda stoji iza svega?

"Meni je taj napad jako čudan, organizirana skupina koja želi destabilizaciju bolničkog sustava u Hrvatskoj, može biti ili država ili neka organizacija koja je htjela poslovat s njima ili je ugrožen neki natječaj, nešto tako...“, rekao je Pavić.

Čudno je i što se poklopilo s rušenjem stranica Porezne uprave, HNB-a i drugih institucija. Za taj napad odgovornost je preuzela proruska hakerska skupina.

"Postoje te hakerske skupine koje se hvale jedna među drugim tko će napraviti više štete i na ovaj način plasiraju svoje uspjehe na tim dark webovima i slično“, rekao je Pavić.

A zbog hakerskog napada, Vili Beroš pozvao je sve bolnice da žurno provjere svoje sustave - rok imaju do ponedjeljka.

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 OD UTORKA Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

"Moramo biti svjesni da je iznimno teško u potpunosti spriječiti sve takve napade no ono što je važno a i jučer smo demonstrirali u KBC-u Zagreb sposobnosti reakcije svih onih koji su osposobljeni“, rekao je Tomo Medved.

Među njima i SOA koja samo u ovoj godini bilježi 10 kibernetičkih napada i sve su - češći.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene