Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stručni odbor potvrdio: Dr. Kurjak prepisivao tuđe radove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 6 mjeseci analiziranja 247 rada kontroverznog hrvatskog ginekologa Asima Kurjaka, nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju potvrdio je prethodne optužbe British Medical Journala da je Kurjak plagirao tuđe radove.

Dva znanstvena rada Kurjak je prepisao od britanskog autora Iaina Chalmersa i norveškog Harm-Gerda Blaasa, dok je u ostalim njegovim znanstvenim radovima prisutno višekratno ponavljanje samog sebe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Asim Kurjak neće u zatvor Slika nije dostupna Kurjak bez kazne zbog smrti rodilje?!

OEZVO je najviše savjetodavno tijelo u RH za pitanja etike u znanstvenom radu, a slučaj Kurjak obradili su na traženje autora BMJ-a sir Iaina Chalmersa i drugog autora, Norvežanina Harm-Gerda Blaasa koji tvrdi da je Kurjak plagirao njegovu doktorsku disertaciju. 

Postupak je trajao iznimno dugo jer je analiziran ukupan dostupan rad prof. Kurjaka. Zaključak je da su optužbe BMJ-a na račun dvaju radova 'istinite i nedvojbene no poduprte dokazima', dok su u ostalim publikacijama nađeni razni oblici kršenja Kodeksa ovog Odbora. 

Od danas je ovo osnovno mišljenje dostupno javnosti preko web-stranice Odbora.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene