Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najkasnije do 1. ožujka sve političke stranke, svi nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju javno objaviti te Državnom izbornom povjerenstvu i Državnom uredu za reviziju dostaviti godišnje financijske izvještaje za prošlu godinu.


Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) prošlu je godinu poslovala pozitivno, ostvarila je višak od 7, 2 milijuna kuna, pokazuje financijski izvještaj za 2016. godinu koji je stranka u ponedjeljak javno objavila.

Vezani članci Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Hrvatska nakon europskih izbora: Došlo je do novog dijeljenja karata, HDZ u slobodnom padu, SDP dobio krila Istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV: Osjećaju li se građani prevareno nakon tolikih političkih transfera?

Ukupni prihodi stranke lani su iznosili 52, 2 milijuna kuna, što je 7, 7 milijuna kuna manje nego godinu prije, no 'rezanjem' niza troškova, od onih za zaposlene, preko reprezentacije do usluga, uspjela je godinu završiti sa spomenutim viškom kojim je pokrila manjak prihoda iz ranijih godina.

Iz HDZ-a poručuju da će preostali manjak iz ranijih godina, od 3, 2 milijuna, sustavno smanjivati i to kroz još bolju naplatu članarina, racionalnije planiranje troškova itd.

Manje od donatora, više od članarina

Glavninu ukupnih prihoda, to jest 38 milijuna kuna, stranka je dobila iz proračuna temeljem broja saborskih zastupnika i lokalnih vijećnika te za naknadu troškova promidžbe za redovite i prijevremene parlamentarne izbore (redoviti su izbori održani u studenom 2015., no naknade su strankama uplaćivane početkom 2016.).

Od donatora je HDZ lani dobio 8, 2 milijuna kuna, što je 4, 7 milijuna manje nego godinu prije. Glavninu donacija, to jest 7, 2 milijuna kuna, stranka je dobila za financiranje izborne promidžbe, tek nešto preko milijun kuna za redovan rad, odnosno potporu političkom djelovanju. Redovan rad stranke najviše su poduprli varaždinska Vindija (donirala 100.000 kuna), Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada (80.000 kuna) te Lana Karlovačka tiskara (39.566 kuna).

Ažurnijom naplatom, stranka je od članarina uprihodila 5, 9 milijuna kuna, što je oko 350.000 kuna više u odnosu na 2015.

Manje za usluge, reprezentaciju...

Iako je i prošla, kao i 2015., bila izborna godina, HDZ je značajno smanjio rashode, sa 58, 9 milijuna na 45 milijuna kuna, a stranka je štedjela na gotovo svim stavkama, najviše na intelektualnim i osobnim uslugama, reprezentaciji, telefoniji, prijevozu.

Za zakupnine i najamnine stranka je dala 1, 4 milijuna kuna manje nego godinu prije. Za isti iznos smanjeni su i izdatci za radnike (sa 10, 4 na 9 millijuna kuna) čiji je broj sa 81 lani smanjen na 76.

Ipak, na jednoj stavki HDZ je potrošio više nego u 2015. Riječ je o kamatama za primljene kredite i zajmove koje su povećane za 536.000 kuna.

Most u plusu, osjetno veći prihodi i rashodi

Most nezavisnih lista prošlu je godinu završio u plusu od 4,5 milijuna kuna, tolika je razlika između prihoda (10,7 milijuna) i rashoda (6,2 milijuna) koje je stranka ostvarila u 2016., pokazuje njezin financijski izvještaj.

Ostvareni višak prihoda umanjen je za manjak od 890.000 kuna prenesen iz prethodnog razdoblja, napominje se u izvješću.

Osjetno porasli i prihodi i rashodi

Usporede li se Mostove financije s godinom prije, zamjetan je osjetan rast i prihoda i rashoda (u 2015. stranka je prihodovala oko pola milijuna kuna, a potrošila 1,5 milijuna), ključan utjecaj na to imali su otvaranje stranačkih ureda u šest gradova, zapošljavanje 10 radnika te prijevremeni parlamentarni izbori 11. rujna.

Glavninu lanjskih prihoda (10,6 milijuna) Most je ostvario iz proračuna, s obzirom da je imao zastupnike u Hrvatskom saboru (13), te vijećnike u skupštini Dubrovačko-neretvanske županije (9) i metkovskom Gradskom vijeću (4). Osim toga, ostvario je pravo na naknadu troškova izborne promidžbe za redovne izbore iz studenog 2015. i prijevremene iz rujna 2016. godine.

Od donatora je Most lani dobio manje sredstava (53.000 kuna), nego godinu prije (245.000 kuna), s tim da su mu građani za redovan rad, odnosno za potporu političkom djelovanju dali oko 32.000, a za financiranje kampanje oko 21.000 kuna.

Rast rashoda za usluge

Gleda li se struktura rashoda od 6,2 milijuna kuna, vidljivo je da trošak radnika, a Most ih je lani zaposlio 10, iznosi 1,2 milijuna kuna. Prosječna im je bruto plaća bila 9000 kuna, a neto 6300 kuna. Godinu ranije stranka nije imala zaposlenih.

Materijalni rashodi Mosta, koji su u 2015. iznosili 1,4 milijuna, prošle su godine narasli na 4,8 milijuna kuna, najviše za usluge. Za promidžbu i informiranje stranka je lani potrošila 1,7 milijuna kuna, 700.000 kuna više nego godinu prije, za intelektualne i osobne usluge potrošila je oko 1,3 milijuna kuna, u 2015. samo 5000 kuna.

Rashodi za usluge, objašnjava stranka, dijelom su se povećali jer Most plaća najam, komunalne usluge i ostale pripadajuće troškove za šest stranačkih ureda. Usluge promidžbe te intelektualne i osobne usluge veće su zbog prijevremenih izbora za Sabor i većeg izbornog proračuna u odnosu na 2015.

Na reprezentaciju je Most lani potrošio 168.000 kuna, godinu prije 70.000, a iz stranke tumače kako je taj trošak najvećim dijelom rezultat izborne promidžbe.

Tri nova ureda, još dva zaposlenika

Most ove godine planira otvoriti još tri stranačka ureda – u Varaždinu, Vinkovcima i Zadru, čime bi im broj narastao na devet, te zaposliti još dva radnika.

Sprema se i za skore lokalne izbore na koje planira potrošiti 3 milijuna kuna. Planira i povećati prihode od donacija te od članarina, od 450 članova kani ubrati 160.000 kuna, i to redovitim mjesečnim uplatama po 30 kuna. (Hina)