Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad sindikati neće milom, Vlada će silom. Od 1.4. i plaće u javnim službama bit će manje za šest posto i to nije prvotravanjska šala.


Premijer Sanader poručuje, bolje manja plaća nego otkaz. 'Ovo je bitka za radna mjesta, jer ako netko ima plaću manju za 6 ili 10 posto onda je u boljoj situaciji od onoga tko nema niti 6 posto niti plaću niti radno mjesto', smatra Sanader.

Vezani članci Slika nije dostupna Državni gubitaši dijele božićnice, privatnici negoduju Slika nije dostupna Šukerova konačna ponuda: Božićnica 625 kuna

Sindikalnoj strani i nakon sastanka nije jasno ostaje li kolektivni ugovor, dakle božićnice, uskrsnice, smjenski rad i slične beneficije. 'Oni danas na sastanku s premijerom ni jednu jedinu riječ nisu rekli što će biti s kolektivnim ugovorom, nisu čak ni rekli da će ga otkazati. Sad ostaje potpuno nejasno, ali bez otkazivanja kolektivnog ugovora oni ne mogu smanjiti osnovicu za plaće', dodao je Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog školstva.

Viši medicinski tehničar Miro Jirsa s 35 godina staža dobit će oko 400 kuna manju plaću. Više od uzimanja kuna njega i kolege u zdravstvu boli vladin stav 'uzmi ili ostavi'. 'Ako je to nešto što će spasiti Hrvatsku, onda vlada stvarno treba podnijet ostavku jer nas je dovela u takvu situaciju. Mi uredno i pošteno radimo svoj posao', smatra Jirsa.

Od danas počinje mobilizacija članstva

Prema današnjim izjavama sindikalista štrajk u javnim službama samo je pitanje dana. Od danas počinje mobilizacija članstva, a rado bi ga tempirali pred kraj školske godine. 'Završetak školske godine je period kad učenici ne mogu bez izdavanja dokumenata iz osnovne prijeći u srednju, a sa srednje na fakultet, odnosno cijeli se sustav tada dovodi u pitanje', objašnjava Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Prosvjetari, medicinari, kulturnjaci i socijalci time će htjeli-ne htjeli na svojim leđima ponijeti dio tereta krize. Samo ih plaši mogućnost još većeg kresanja plaća.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju