Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez odluke i nakon pojašnjenja

Štrajk glađu u Željezari nastavljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnicima splitske Željezare, koji od jučer štrajkuju glađu, dodatna su pojašnjenja Vlade o rješevanju problema tvornice načelno prihvatljiva, ali još nije donešena odluka hoće li biti prekinut štrajk glađu.

Za večeras u 18 sati u Željezari je zakazan sastanak s radnicima, a za sutra u 10 sati zbor radnika kako bi se razmotrila novonastala situacija, izjavio je kasno poslije podne za Hinu predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita - podružnice Željezare Zvonko Šegvić. Radnici Željezare danas su u dodatnim pojašnjenjima Vlade dobili informaciju da će ugovor s poljskom tvrtkom Zlomrex, koja je od 2007. godine većinski vlasnik Željezare, biti raskinut do 31. listopada ove godine, i to im je pojašnjenje načelno prihvatljivo, ali još nije donesena odluka hoće li biti prekinut štrajk glađu ili neće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovori s ministrom Radnici Splitske željezare prekinuli štrajk glađu Slika nije dostupna Zašto Vlada šuti? Drama u željezari: Završio u bolnici, pa se opet vratio štrajku

>> 'Naši radnici radije biraju štrajk glađu nego prekvalifikaciju'

Što se tiče zahtjeva štrajkaša glađu da za studeni i prosinac ove godine dobiju punu plaću, a ne po jučerašnjem dogovoru s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom 'adekvatnu plaću', Šegvić kaže da bi se o plaći moglo raspravljati kada dionice Željezare pređu u Fond za privatizaciju nakon što se raskine ugovor sa Zlomrexom. Dvadeset radnika splitske Željezare jučer je počelo štrajk glađu i nisu ga željeli prekinuti niti nakon jučerašnjeg sastanka Polančeca sa izaslanstvom radnika Željezare jer na tom sastanku nije bio preciziran datum raskida ugovora sa Zlomrexom, a radnici su bili nezadovoljni formulacijom da će dobiti 'adekvatne plaće' te su tražili dodatna pojašnjenja od Vlade.

Čeka se raskid kupoprodajnog ugovora sa Zlomrexom

Mladen Bekavac, jedan od članova četveročlanog štrajkaškog odbora, koji je danas imao dodatne pregovore sa potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, izjavio je nakon sastanka za Hinu da je odmah danas formiran i mješoviti odvjetnički tim zastupnika Hrvatskog fonda za privatizaciju i poljskog Zlomrexa koji do kraja listopada mora izraditi nacrt ugovora o sporazumnom raskidu kupoprodajnog ugovora kojim je 2007. godine ova poljska tvrtka postala vlasnik Željezare. 'Nakon toga Vlada će verificirati taj ugovor o raskidu i raspisat će se natječaj za prodaju splitske Željezare, a potkraj ove godine planirano je pripremanje obnavljanja proizvodnje u Željezari koja je obustavljena u travnju ove godine', objasnio je Bekavac. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene