Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustavljena isporuka plina

Stožer za obranu Petrokemije uputio pismo Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer za obranu Petrokemije uputio je pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje.

Zbog obustave isporuke plina, u kutinskoj Petrokemiji je u noći s četvrtka na petak obustavljena proizvodnja amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a Stožere za obranu Petrokemije uputio je  pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje i upitne budućnosti i sudbine radnika Petrokemije i grada Kutine.

Pročitajte i ovo Petrokemija, ilustracija - 1 Dobre vijesti Petrokemija nakon 15 mjeseci ponovno radi: "Raduje nas ponovni početak proizvodnje" Sindikati u Petrokemiji - 9 Smanjenje plaća Prvi potez novih vlasnika Petrokemije gura radnike u prosvjed: "Tako ne bi radili da planiraju proizvodnju"

Pismo naslovljeno na premijera Plenkovića te ministre Gorana Marića, Zdravka Marića i ministricu Martinu Dalić prenosimo u cijelosti:

"Sindikat EKN, sindikat DEMOS-HUS i Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije sinoć su ponovno aktivirali rad Stožera za obranu Petrokemije. Razlog ovog našeg poteza je vrlo velika opasnost od prestanka proizvodnje i upitna budućnost i sudbina radnika Petrokemije, grada Kutine i čitavog ovog kraja. Unatoč naporima koji se ulažu u razrješenje nezavidne situacije u kojoj se tvrtka već dulje vrijeme nalazi Vaša je Vlada već treća u nizu koja ne donosi odluke nužne za očuvanje strateški značajne proizvodnje čiji je utjecaj na ukupno gospodarstvo RH sve samo ne zanemariv. Vlada RH kao većinski vlasnik Petrokemije mora se žurno izjasniti što, kako i kada kani učiniti u cilju osiguravanja stabilnosti poslovanja Petrokemije. Uprava i Nadzorni odbor ne mogu bez Vas kao većinskog vlasnika donositi strateške odluke. Taj je dio posla na Vama, a vremena više jednostavno nema. Nebrojeno smo puta upozoravali razne Vlade, uključujući i Vašu, na značaj održanja poslovanja Petrokemije za ukupno gospodarstvo RH. Na žalost osim deklarativne prigodničarske podrške i jalovih sastanaka ništa se nije dogodilo. Nikakve odluke nisu donesene. Cijenimo Vaša nastojanja da pomognete u teškoj situaciji u kojoj se našao Agrokor samo smatramo da biste više energije i odlučnosti morali pokazati i u rješavanju problema Petrokemije kojoj je država većinski vlasnik. Molimo Vas, stoga, da odmah organizirate sastanak vlasnika, dobavljača plina i kreditora Petrokemije s ciljem osiguranja nužne likvidnosti za opstanak i stabilizaciju proizvodnje u Kutini. Isto tako nužno je u najkraćem roku donijeti stratešku odluku o položaju i budućnosti Petrokemije u gospodarskom prostoru RH vodeći računa o nezavidnom stanju u kojem se nalazi hrvatska poljoprivreda kao i o tragičnoj nemogućnosti proizvodnje dovoljnih količina hrane za vlastite potrebe. Upozoravamo da radnici Petrokemije i građani Kutine neće šutke gledati kako se uništavaju njihova radna mjesta, gasi proizvodnja i ugrožava egzistencija ovoga grada i kraja", navodi se u pismu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene