Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedski parlament u srijedu je ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, s 280 glasova za i 20 protiv.


Od osam stranaka u švedskom Riksdagu, sedam ih je poduprlo pristupni ugovor, a jedna - Švedski demokrati, euroskeptična stranka krajnje desnice koja je u ovom mandatu prvi put ušla u parlament - bila je protiv.

Raspravi u parlamentu, održanoj ujutro, te glasovanju o pristupnom ugovoru u poslijepodnevnim satima nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Za razliku od dvorane koja je ujutro na raspravi bila gotovo prazna, zastupnici su se na poslijepodnevnom glasovanju okupili u velikom broju, od njih 349 nazočno ih je bilo 300.

Vezani članci Slika nije dostupna GOTOVO JE! EU DOLAZIMO! Slika nije dostupna I Njemačka ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU!

>> Španjolski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor, još se čeka kraljev pristanak

Jutarnji nedolazak pojašnjen je činjenicom da hrvatsko pristupanje Uniji za Švedsku nije sporno pitanje. Rasprava je pokazala  da u švedskom parlamentu postoji široki konsenzus o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, jer zastupnici smatraju da proširenje, a u tom kontekstu i hrvatsko pristupanje, donosi boljitak svima i čini Europu snažnijom i konkurentnijom. Zastupnici su naglasili da pred Zagrebom još uvijek stoji nekoliko zadaća koje treba odraditi, navodeći problem korupcije, potrebu poboljšanja u pravosudnom sustavu, tržišno natjecanje, slobodu medija, ljudska prava i poboljšanje poslovne klime.
    
"Danas je vrlo ugodno biti u švedskom parlamentu, slušati raspravu o pristupu Hrvatske Europskoj uniji. Zadovoljstvo izvire iz toga što prijatelji iz švedskog parlamenta naglašavaju dvije stvari: da je proširenje i ulazak Hrvatske od interesa za Europsku uniju te da to i Švedska prepoznaje kao svoj interes", rekao je Leko u izjavi novinarima nakon jutrošnje rasprave. "Mi smo više nego zadovoljni raspravom, porukama koje šalju zastupnici i povjerenjem koje ukazuju Hrvatskoj, njezinoj vjerodostojnosti i opredijeljenosti za europsku politiku", dodao je.
    
Švedska je devetnaesta zemlja koja je ratificirala pristupni ugovor, iako u nekoliko zemalja postupak još nije službeno dovršen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju