Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razbijen poznati mit

Opeklina od meduze iznimno je bolna, doznajte kako si brzo olakšati bol

Ilustracija
Mediteranska meduza kod Pule Foto: DNEVNIK.hr
Sezona godišnjih odmora se zahuktava, pa mnogi građani već uživaju u suncu i moru. No u moru se nalaze i malena bića s kojima će susret dugo pamtiti svi koji ga dožive. Bliski kontakt s meduzama najbolje je izbjeći, ali ako se ipak dogodi, saznajte kako si brzo pomoći.

Meduze su se pojavile na dubrovačkoj plaži, a tijekom samo jednog jutra liječnici su zbog uboda intervenirali čak osam puta. Kako će tih morskih gostiju na plažama vjerojatno biti još tijekom ljeta, nije naodmet znati što učiniti ako vas opeče meduza ili neki drugi žarnjak.

Osim što otrov koji meduza ispušta iznimno peče i boli, kod nekih su ljudi moguće i teže alergijske reakcije. Zato u slučaju bliskog kontakta treba reagirati brzo i pravilno.

Pročitajte i ovo Dogovor oko izbora ravnatelja VSOA-e, ilustracija - 1 Sukob dvojice predsjednika Sastao se Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija: Tko će doći na čelo VSOA-e?

Važno je naglasiti i kako mokrenje na opeklinu od meduze ne samo da ne pomaže već može i pogoršati samu bol. Da mokrenje na opeklinu od meduze zaustavlja otrov, samo je mit, upozoravaju stručnjaci.

"Zahvaćeno mjesto nemojte trljati, ispirati slatkom vodom niti na njega nanositi bilo kakve masti, kreme, praškove, sprejeve i druge pripravke. Zahvaćeni dio kože obilno isperite morskom vodom. Ovisno o vrsti žarnjaka, ponekad će bolje djelovati polijevanje octom ili uranjanje u toplu vodu", savjetuje spasilački tim Crvenog križa Dubrovnik.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Opeklinu ne smijete dirati prstima, a eventualne ostatke žarnica koje su vidljive na koži treba pokušati ukloniti pincetom. Može se pomiješati pijesak i morska voda pa tako napraviti piling.

"Najvažnije je ukloniti tentakule, očistiti ih, ostrugati plastikom, recimo kreditnom karticom", objasnio je reporterki Dnevnika Nove TV Pauli Klaić Saulačić znanstvenik Rade Garić s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković O plinskoj aferi i dalje bez odgovora Plenkovića zaintrigiralo Milanovićevo čitanje s blesimetra. Od jedne stvari ne odustaje, ali kaže: ''Imam prijedlog''

U slučaju pojave mjehura na koži, teže opekline ili svrbeža mogu se koristiti kreme koje hlade, kreme s kortikosteroidima ili antihistaminici. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Slučaj u Kanadi Policija riješila 48 godina star slučaj tajanstvene ''Gospođe iz rijeke'': Objavljeni jezivi detalji

Opeklina od meduze sama po sebi nije previše opasna, osim ako se dogodi na vratu, glavi i području očiju. U tom se slučaju odmah treba javiti liječniku. Također, liječnička pomoć potrebna je i ako se pojave drugi simptomi poput povraćanja, vrtoglavice i povišene tjelesne temperature.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene