Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bol i opekline

Plaže u Dubrovniku okupirala jadranska stvorenja od kojih mnogi zaziru: Stručnjak savjetuje kako se zaštititi

Aktualno Galerija Rade Garić, Institut za more - 1 Rade Garić, Institut za more - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik, ilustracija Dubrovnik, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Meduze u Dubrovniku, ilustracija Meduze u Dubrovniku, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Meduze Jadrana - 7 Galerija 1/4 >>
Kupališta u Dubrovniku okupirale su meduze. Samo u srijedu osmero ljudi je zadobilo opekline, pa je na nekim plažama bilo zabranjeno kupanje.

Što kaže struka, zašto se meduze pojavljuju i kako se ponašati ako vas opeku? Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić razgovarala je sa znanstvenikom Radom Garićem s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

"To je Pelagia noctiluca, uobičajena jadranska vrsta. Ima svoje cikluse, nekada je nema, ove je godine ima u velikom broju", rekao je. Neke su plaže zatvorene.

Na pitanje na što treba paziti, Garić odgovara: "Prvo, naravno, kada vide meduzu, da ne ulaze u more. Najosjetljivije su plaže otvorene prema valovima i strujama. Ako popodne zapuše zapadni vjetar, njih će koncentrirati na plaže okrenute zapadu."

Pročitajte i ovo Štrajk pravosuđa, ilustracija - 3 Golemi problemi Posljedice štrajka u pravosuđu: Predmeti se gomilaju - "Nismo mogli napraviti kupoprodajni ugovor jer ga nemamo gdje ovjeriti"

O količinama meduza i gdje ih sve ima, navodi da se u ovom trenutku na moru vjerojatno ne bi vidjele. "Ali ih ima dovoljno u moru da se koncentriraju lokalno pod utjecajem struja i vjetra", dodaje Garić.

Kako si pomoći?

U slučaju da kupača opeče takva meduza, Garić objašnjava što treba napraviti: "Ti su otrovi proteinskog tipa i termolabilni su."

"Jedna je od opcija staviti u toplu vodu od četrdesetak stupnjeva, što bi moglo razgraditi te otrove. Druga je opcija ocat u koji se stavi 30 sekundi, samo tu treba paziti ako su ostale tentakule na koži, one aktiviraju žarne stanice koje nisu aktivirane. Najvažnije je ukloniti tentakule, očistiti ih, ostrugati plastikom, recimo kreditnom karticom", objašnjava Garić.

"Jučer je na Dančama bilo pet-šest slučajeva i dosta intervencija, u tom trenutku našle su se tamo, popodne ih već nije bilo jer jako ovise o strujama", navodi.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Velika analiza Hrvoje Krešić o premijerovim izjavama nakon današnje sjednice Vlade: "Radio je ono što uvijek u ovakvim situacijama radi"

U slučaju većih opekotina, svakako treba zatražiti pomoć liječnika, upozorava.

"U većini slučajeva to su manje opekotine koje su neugodne i bolne, ali prođu same od sebe. Ta se vrsta uglavnom pojavljuje zimi, u Dubrovniku je u siječnju cijeli Porat bio pun meduza, sada su zaostale te neke jedinke. Kako ljeto bude napredovalo, one će se smanjiti", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene