Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob dvojice predsjednika

Sastao se Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija: Tko će doći na čelo VSOA-e?

Dogovor oko izbora ravnatelja VSOA-e, ilustracija - 1
Dogovor oko izbora ravnatelja VSOA-e, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Imenovanje čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) izazvalo je novi žestok sukob Pantovčaka i Banskih dvora.

Sastao se Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija kojem je na čelu potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved kako bi predložio mjere u vezi nastavka rada Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA).

Nakon te sjednice, ministar obrane Mario Banožić bi trebao objaviti odluku o imenovanju svojevrsnog v.d. ravnatelja VSOA-e.

Aktualnom ravnatelju VSOA-e generalu Ivici Kinderu, koji je zbog financijskih malverzacija u službi od konca prošle godine u ostavci, mandat istječe 10. srpnja, a nema dogovora o njegovu nasljedniku.

''U ovom trenutku je sastanak Savjeta, ja predlažem da ovlastim Medveda, a predsjednik neka ovlasti nekog svog i da oni razmotre prijedlog za šefa VSOA-e. Ovlašćujem Medveda da vodi razgovore s njegovim predstavnicima - o imenovanju šefa VSOA-e i da se dogovori pravni način kako tehnički usuglasiti rješenje za funkcioniranje VSOA-e nakon što istekne mandat Kinderu. Dakle, dvije političke geste'', kazao je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije odgovarajući na optužbe s Pantovčaka.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da nema ideju tko bi mogao biti tehničko rješenje u VSOA-i. Upitan je li prijedlog da to bude Mile Baričević, premijer je kazao: ''Nemojmo o imenima, nemojte izlagati ljude nakon prijetnji Milanovića.''

Baričević je u VSOA-i već obavljao funkciju šefa sektora potpore, a od kraja 2022. i pomoćnika ravnatelja.

''Nema prijedloga o vršitelju dužnosti, o privremenom ravnatelju'', odvratio je na pitanje kako su u Vladi zamislili da ministar obrane imenuje v.d. ravnatelja VSOA-e.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević pred zgradom Poglavarstva koju pretražuje policija zbog prijetnje bombom lažna dojava "Bomba u Poglavarstvu": Pirotehničari pregledali zgradu, zaposlenici se vratili na posao

Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je u obraćanju u izravnom televizijskom prijenosu rekao da političkim udarom na ustavni poredak i demokraciju Andrej Plenković Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke.

''Obaviješten sam kako Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju (VSOA) staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane'', kazao je Milanović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković O plinskoj aferi i dalje bez odgovora Plenkovića zaintrigiralo Milanovićevo čitanje s blesimetra. Od jedne stvari ne odustaje, ali kaže: ''Imam prijedlog''

''Umjesto poštivanja ustavne procedure za imenovanje ravnatelja VSOA-e i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojemu bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrješavao ministar obrane. Želim biti jasan: to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke'', ustvrdio je Milanović.

Plenković je sve optužbe odbacio i prozvao Milanovića da iznosi lažne teze i prijeti časnicima Hrvatske vojske.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene