U četvrtak pada konačna odluka - postaje li Hrvatska dio šengenskog prostora? S tom odlukom stiže i niz promjena - neke se granice gase, kolone se smanjuju, a putovanja olakšavaju.

Galerija Ulazak Hrvatske u Schengen - 5 Ulazak Hrvatske u Schengen - 4 Ulazak Hrvatske u Schengen - 3 +5 Ulazak Hrvatske u Schengen - 2

Dobiva li Hrvatska zeleno svjetlo za ulazak u najveće područje bez granica na svijetu - znat će se službeno u četvrtak. Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije sastat će se u Bruxellesu i odlučiti hoće li lupiti i posljednji pečat za ulazak Hrvatske u šengensku zonu bez putovnica.

To znači da bi od 1. siječnja granična kontrola bila ukinuta na svim graničnim prijelazima na unutarnjoj granici, odnosno prema Republici Sloveniji i Mađarskoj. Dok je, s druge strane, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom - situacija nepromijenjena. To postaje vanjska granica Schengena.

Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Mijenjaju se dva važna zakona: Znate li kako će izgledati prelazak granice kad Hrvatska uđe u Schengen?

Kilometarske kolone u špici sezone past će u zaborav, kao i dugotrajna čekanja na granici. I Kaštel je jedan od 73 kopnena prijelaza na granici Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom koji će prestati postojati.

Dnevnim migrantima iz Istre svakodnevna kontrola neće nimalo nedostajati. "U turističkoj sezoni zna biti baš ludnica, to se čeka po sat i pol, dva. Mislim da će nam puno značiti to što miču granice", smatra Denis Prelac

Schengen - 1 Dobre vijesti: Nijedna članica nema primjedbi na prijedlog o ulasku Hrvatske u Schengen

"Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023.", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Iako ostajemo bez graničnih kontrola u klasičnom smislu, kakve su danas, ne znači da ih neće biti. Njih će zamijeniti kompenzacijske mjere. "Mi ćemo tim kompenzacijskim mjerama unutar dubine poduzimati mjere u cilju da kontroliramo u prvoj mjeri nezakonite migracije i sve druge oblike pojava koje bi se tamo mogle dogoditi", pojasnio je načelnik sektora za granicu PU istarske Loris Kozlevac.

Više o ulasku u šengenski prostor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju