Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug

Što očekivati od današnjih konzultacija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško da će predsjednica danas donijeti bilo kakvu odluku.

Teško je za očekivati bilo kakvu konačnu odluku. Kako neslužbeno doznajemo, i sama predsjednica smatra kako joj ovo neće biti posljednje konzultacije te planira barem još jedne konzultacije do božićnih blagdana, a onda možda i još jedne početkom siječnja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala"

Ništa od toga nije sporno, sve je to i dalje u zakonskim i ustavnim okvirima. Kako neslužbeno doznajemo, predsjednica se uistinu želi uvjeriti da netko uživa potporu 76 zastupnika i očekivat će potpise da se uvjeri kome dati mandat za sastav vlade.

Iako je proteklog tjedna propao pokušaj konstituiranja Sabora, za predsjednicu to ne predstavlja problem zato što su svi ustavni i zakonski rokovi za saborsko prvo zasjedanje ispunjeni i sve je u redu, a predsjednica, zapravo, konstituiranje Sabora i davanje mandata za sastavljanje vlade nekome smatra istom stvari jer osoba koja, po njenom mišljenju, kako neslužbeno doznajemo, dobije potporu za sastavljanje vlade i najmanje 76 zastupničkih ruku, ima dovoljnu potporu i za konstituiranje Sabora.

IDEMO ISPOČETKA Svi su spremni za razgovor, a za nešto konkretno?

A što kaže ustavnopravna struka o svemu ovome?

Koliko stručnjaka - toliko mišljenja; dio struke kaže kako predsjednica ne mora nikome dati mandat za sastavljanje vlade već da sama može procijeniti da nemaju većinu i raspisati nove izbore. Time bi predsjednica postala arbitar, smatraju drugi koji kažu da nikako ne smije ni pomisliti na raspisivanje izbora prije nego isproba sve mogućnosti, a to su da da jednom pa drugom kandidatu mandat za pokušaj sastavljanja Vlade.

Sve su glasniji i oni koji tvrde da prvo treba konstituirati Sabor izabrati predsjednika pa makar i uz minimalan broj prisutnih zastupnika jer jedino je Sabor mjesto na kojem se dokazuje tko ima većinu za sastavljanje Vlade i tko stvarno ima minimalno 76 glasova potpore.

Puno je tumačenja Ustava jer on ne predviđa situacije poput ove da je izborni rezultat tako blizak i da se ne može lako odrediti većina. Mnogi ustavnopravni stručnjaci s kojima sam razgovarala kažu kako je i ova situacija jedan od dokaza da Ustav trebamo modernizirati uskladiti s vremenom i odredbe napisati jasnije. No i ta tema može doći na red tek nakon što se konstituira Sabor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene