Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke 'običnih ljudi'

Što građani misle o prepucavanju Milanovića i Plenkovića? "Nemam djetetu dati za bolje cipele, a oni se svađaju", "Da smo u razredu, zvali bismo njihove roditelje"

Stočar iz Baranje, ribar iz Istre, poduzetnica iz Like, ugostitelj iz Dubrovnika i profesor iz Zagreba su među mnogim građanima koji svakodnevno slušaju prepirke dva čelna čovjeka u državi. No, oni se ne obraćaju njima, već jedan drugome pa smo naše sugovornike tražili da se obrate predsjedniku Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

U srcu Dubrovnika, ugostitelj Stjepan Perić zatvorio je vrata jednog od najpopularnijih restorana. Zima će, kaže, biti preduga, a o dogovoru s bankama ovisit će hoće li na proljeće ponovno moći raditi.

"Problem je trenutno nelikvidnost, a najveći problem naše branše je PDV koji je neizdrživ", rekao je Perić.

Dok razmišlja kako će sačuvati posao, nije mu, kaže, zabavno gledati svađu na osobnoj razini između predsjednika i premijera.

"Neka se fokusiraju na stvarne probleme u ovoj zemlji. Nama treba optimizam, a kažu da je optimizam nacije dva posto BDP-a. I mislim da oni imaju potencijala za to i neka se fokusiraju na stvarne probleme, a da se ostave ovog cirkusa", dodao je.

Na drugoj strani Hrvatske, u Baranji, Milorad Čakarević ne staje od četiri ujutro do devet navečer. Njegove krave ne zanima šta govore predsjednik i premijer.

"Godina je bila jako sušna, hrane je bilo jako malo i problem je što se nema čime prehraniti stoka. Treba kupiti, a nema se odakle", rekao je Čakarević. "Oni bi trebali da vide probleme ovog naroda i izađu narodu u susret. Zato su ih birali", dodao je.

Prepirke su ubrzo prestale biti smiješne

U Istri, dok krpa mreže, i Robert Momić strepi što će biti sutra.

"Ribaru je najosnovnije da mu se taj ulov primi, da mu se u konkretnom roku isplati. Financijska moć građana će zbog koronekrize biti lošija i cijena ribe će pasti, a i sam plasman. Neće biti toliko potražnje i jednostavno će ribari biti vezani u luci", rekao je.

Pročitajte i ovo Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja "Potpiruju nemir i tjeskobu" Boris Jokić o sukobu Plenkovića i Milanovića: "To je razina 6.c razreda, za to nisu izabrani i to mora odmah stati!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Je li prepucavanju kraj Andrej Plenković i Zoran Milanović odbili se sučeliti u programu Nove TV

U početku je epitete kojima se predsjednik i premijer časte, kažu građani, možda bilo zabavno slušati. No brzo je prestalo.

Vinka nam je rekla da bi nas oni trebali podržavati: "Ljudima trebaju dati više nade da vjerujem u njih. Ovako nemamo povjerenja u njih." Prepirke smetaju i Mariji: "Ja nemam djetetu dati za neke malo bolje patike, a oni se prepucavaju."

Ovakav se sukob u školi ne bi dugo tolerirao

Kada bi se verbalni sukob kakvom svaki dan svjedočimo događao u školi, ne bi se dugo tolerirao, rekao nam je profesor geografije Tvrtko Pleić.

"Prvo bi ih razred sam disciplinirao jer bi im počeli ići na živce, a razred bismo mogli pogledati kao narod. Ako se ne bi smirili, zvali bismo njihove roditelje", rekao je Pleić.

Koronakriza samo je produbila i onako ozbiljne i dugogodišnje probleme.

"Ja bih volio da se oni bave puno važnijim stvarima kao što je, primjerice, školska kuhinja, uređivanje legislative u obrazovanju koji se mogu riješiti potezom pera, veće ulaganje u školstvo", dodao je.

Da će se lampica za okončanje ovog antagonizma kod jednog ili drugog upaliti brzo, nada se i Blaženka Jurčić, poduzetnica iz Like.

"Već dugi niz godina mi poduzetnici tražimo predstavnike Vlade da nam daju veću olakšicu što se tiče nameti i poreza, da bismo mi mogli raditi svoj posao, da oni rade svoj i tako bi državi išlo puno bolje", rekla je Jurčić.

No, da bi čuli glas građana, prvo moraju fokus maknuti jedan s drugog.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene