Niske jutarnje temperature i mraz uništili su brojne voćnjake diljem zemlje. Mnoge županije proglasile su elementarnu nepogodu, a štete su, uz nestašicu domaćega voća, novčano milijunske.

Galerija


Od svih pet cvjetova pet ih je smrzlo, a rijetko gdje je ijedan preživio te mrazove. Voćar Miroslav Kolić na svojih 65 hektara jabuka ne pamti ovakvu štetu. Idared, Gala i Granny Smith samo su neke od sorti koje uzgaja. Kolić tvrdi da je šteta kod nekih sorti od 80 do čak 100 posto.

Vezani članci Beskućnik kopa po smeću Da hladne noći ne provode vani: Zagrebačkim beskućnicima Crveni križ nudi privremeni smještaj, testirat će ih i na koronu Stiže nam hladni val - 2 Prava zima je pred vratima pa budite oprezni! Dolaze nam velike hladnoće: "Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom“

"Bit će jako velika nestašica. Mislim da Hrvatska ove godine Idareda neće imati", dodaje.

Hrvatska neće imati ni jagoda kao što se planiralo. Umjesto da se plantaža crveni, rijetko gdje da ih uopće ima. "Najviše je stradao Jolly, negdje oko trideset posto, prvu berbu ne vjerujem da ćemo imati", kaže nam voćar Tomislav Perković.

Kod njega i supruge Vesne ove godine i bez marelica, breskvi, krušaka i trešanja. "Sve cvjetovi što su bili, vidite suho, ništa nema od toga. Rana lipanjska kruška otišla je sto posto, marelica također, breskva je na nekih 90 posto, rana trešnja totalno otišla", objašnjavaju.

Problem rade osiguravajuća društva

Neke županije već su proglasile elementarnu nepogodu, dok neke još procjenjuju štete. Da bi voćarima bilo lakše, država im sufinancira 70 posto osiguranja. No iznosom Tomislav nije zadovoljan jer je, kako tvrdi, državi dao vise novca nego što će ga dobiti natrag.

"Imamo negativna salda, naša osiguravajuća društva uzmu sve novce što dobiju od Europske unije i od nas", kaže.

Za Miroslava osiguranje uroda bilo je trošak previše. Godinu ranije nije mu bila plaćena prodana jabuka, pa nije imao za osiguranje. "Jednostavno smo morali ići na rizik pa kako bude, bude. Nisam si mogao dopustiti još i taj trošak", dodaje.

Zbog prigovora poljoprivrednika da sva osiguranja nemaju jednake uvjete ministarstvo se obratilo osiguravajućim kućama. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da su iz Vlade poslali dopis osiguravateljima tražeći od njih podatke o premijama, iznosima i uvjetima.

"Kad sve to skupa skupimo s obzirom na izniman novac koji izdvajamo preko ruralnog razvoja onda ćemo održati sastanak s njima kako bi naši poljoprivrednici imali pravnu sigurnost što se tiče naplate osiguranja“, zaključila je Vučković.

Tu odluku pozdravljaju i voćari. Ako se ne ujednače, na domaćem stolu bit će samo uvozni proizvodi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr