Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna pomoć Ukrajini

Banožić uvjeren u dvotrećinsku većinu: "Svi zastupnici koji će glasati protiv ili biti suzdržani morat će to javno objasniti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak kako će u Hrvatskom saboru sigurno dvotrećinska većina podržati sudjelovanje Hrvatske vojske u EU-ovoj misiji za vojnu pomoć za potporu Ukrajini te dodao da će zastupnici morati javno objasniti ako to Sabor ipak ne podrži.

Banožić je u Gašincima sudjelovao na uručenju prvih ugovora za prijam u djelatnu vojnu službu, nakon čega je novinarima odgovorio na pitanje boji li se scenarija u kojem će morati obavijestiti ukrajinskog ministra obrane da od obuke možda neće biti ništa jer Sabor nije izglasao odluku o vojnoj pomoći.

"Žalosno je da će pojedini političari, u nedostatku hrabrosti ili kroz druge probleme koji oni vide da bi mogli imati zbog toga na osobnoj razini, koristiti situaciju i uvlačiti nas u procedure koje ne stoje. Ukrajinu trebamo podržati. Siguran sam da će zastupnici razumjeti da obučne aktivnosti imaju humanitarni karakter i da će glasati pozitivno", rekao je Banožić.

Pritom je naglasio kako je to prije svega EU-ova misija iskomunicirana s Glavnim stožerom i generalima te je podsjetio na to kako je Ukrajina od 1994. potpisnica Partnerstva za mir, a kroz obuku trebamo osigurati da mir u Ukrajini i Europi nastane čim prije.

Na pitanje je li moguć dogovor s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem ako ne bude dovoljan broj ruku u Saboru ili će odluku morati donijeti Ustavni sud, Banožić je odgovorio kako je Milanović komentirao odluku u negativnom kontekstu kada još "nije imala ni slovo na papiru".

"Bilo je jasno da je to bio politički cilj. Nakon odluke Vlade vidljivo je da ne može biti jednog slova da bi netko bio protiv toga. Vlada ima većinu u Saboru, a što se tiče dvotrećinske većine, siguran sam da će doći do nje", poručio je te podsjetio na neke prijašnje sjednice na kojima je za podršku Ukrajini glasalo 120 zastupnika.

Vladin prijedlog "ne preskače Milanovića"

Ako se Vladin prijedlog odluke u Saboru ipak ne izglasa, Banožić poručuje da će to "javno morati objasniti svi zastupnici koji će glasati protiv ili biti suzdržani".

Također je ocijenio kako bi bila šteta za Hrvatsku vojsku ako ne ode u tu misiju.

Upitan postoji li želja Vlade da sjedne za stol s Milanovićem, Banožić je ustvrdio kako već cijelu godinu komunicira da treba sjesti i razgovarati, no Milanović svojim izjavama "šteti vojsci, građanima i ugledu Hrvatske", pa je on taj koji treba sjesti za stol.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MISIJA U TRI DIJELA Banožić pojasnio o kakvoj se obuci ukrajinskih vojnika radi: "Ništa nije upitno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON MILANOVIĆEVE ''KOŠARICE'' Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: ''Prilika je to da se pokaže tko je tko i gdje stoji u međunarodnim odnosima''

"Kod nas su stvari jasne, u okviru zakonskih okvira predlažemo odluke. Nemojte više stavljati znak jednakosti između izjava mene i Milanovića ili Plenkovića i Milanovića, zna se tko radi u interesu Hrvatske, a tko protiv", kazao je.

Dodao je kako se Vladinim prijedlogom "ne preskače Milanovića" te da je "žalosno što su pokušali kontaminirati taj proces tako da postave pitanje ustavnosti takvih odluka".

Isto je i Milanović postupao prema članicama Partnerstva za mir. Riječ je o vojnoj misiji, a za vojnu misiju godinama smo donosili odluke upravo po ovoj proceduri, tvrdi Banožić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene