Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA

''Nekima je sada nezgodno izaći iz svega'', poručio Banožić, a je li on spreman za ostavku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu, u stanci rasprave o sudjelovanju HV-a u misiji EUMAM, da zastupnike koji budu glasali protiv te odluke neće zvati rusofilima i podržavateljima ruske agresije, nego će oni sami sebe prozvati i morati obrazlagati svoju odluku.

"Prozvat će oni sami sebe, svojim ponašanjem. Ja nikad nisam koristio težak rječnik iako mislim da sam imao najviše argumenata od svih za to, suzdržavam se i radim svoj posao. Odluka je jasna, ako nema dvotrećinske većine, Hrvatska vojska ne ide u ovaj dio misije, a onda neka oni koji su glasali protiv obrazlažu", izjavio je ministar obrane Mario Banožić novinarima upitan hoće li one koji budu glasali protiv toga prozvati rusofilima, putinofilima i podržavateljima ruske agresije.

Upitan o izjavi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da je za HDZ i vladajuću većinu win-win situacija bez obzira na ishod glasanja o sudjelovanju Oružanih snaga u obuci ukrajinskih vojnika te radi li se o unutarnjopolitičkim prepucavanjima ili stvarnoj želji da se pomogne Ukrajini, Banožić je odgovorio da se ne radi o prepucavanjima između vlasti i oporbe.

No, naglasio je, treba biti svjestan da pojedini saborski zastupnici bez ikakve odgovornosti iznose stavove o neustavnosti i nezakonitosti odluke, a kada dođe do glasanja, onda kažu - "odluka je nezakonita i ja ću se izuzeti od glasanja".

Pročitajte i ovo Branko Bačić RASPRAVA U SABORU Benčić Banožiću: "Kako tumačite da je premijeru svejedno, a traži dvotrećinsku većinu?"

Banožić je rekao da je predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović napustio jučerašnju sjednicu iako je dobio dopis iz Vlade i kopije odluka na koji je način ranije predlagano, a svaka od tih odluka prošla je saborski Odbor. Nikada mu ništa nije bilo sporno, a sada odjednom, da bi pobjegao od cijele priče, izuzima se i odlazi sa sjednice, kazao je Banožić.

"Postoje saborski zastupnici koji su, nažalost, nepripremljeni ušli u ovu temu i javno o njoj govorili i ja shvaćam da im je sada nezgodno izaći van iz svega", smatra Banožić.

Na poruku dijela oporbe u raspravi da bi odluku o obuci Ukrajinaca podržali ako bi se ispoštovala procedura, odnosno da predsjednik Vlade zatraži od predsjednika Republike novu suglasnost, Banožić poručuje kako od toga neće biti ništa jer je sve zakonito i u slučaju kad je suglasnost tražio on kao ministar.

"Nemam što mijenjati, odluka je tu i ne može se sad netko skrivati iza nečega što funkcionira već 10 godina. Izvukao sam najmanje 20-ak odluka u kojima je suglasnost tražio ministar. Znači, mi smo dosad, po tumačenju nekih zastupnika, sudjelovali u nekim misijama nelegalno. Vidite koliko nema odgovornosti u tezama koje se iznose", poručio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MISIJA U TRI DIJELA Banožić pojasnio o kakvoj se obuci ukrajinskih vojnika radi: "Ništa nije upitno"

Na pitanje je li spreman podnijeti ostavku kako bi rasteretio Vladu problema komunikacije s predsjednikom države, Banožić je odgovorio da nije.

"Naravno da ću svoj mandat završiti časno i pošteno, kako sam ga i počeo. Rezultat mog mandata bit će u razumijevanju cijele Vlade i premijera o nužnosti ulaganja i modernizacije Hrvatske vojske, što i činimo, a rezultat toga je da imamo najveće proračune i da su poboljšani uvjeti rada vojnika, za razliku od prijašnjih vremena”, poručio je Banožić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene