Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPRAVA U SABORU

Benčić Banožiću: "Kako tumačite da je premijeru svejedno, a traži dvotrećinsku većinu?"

Aktualno Galerija Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović Foto: DNEVNIK.hr +0 Branko Bačić Galerija 1/2 >>
Saborski zastupnici raspravljaju o Vladinu prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM. Da bi Sabor potvrdio tu odluku, potrebna je dvotrećinska većina.

Zasjedanje je započelo brojnim zahtjevima za stanku. Prvi je istupio SDP-ov Peđa Grbin tražeći stanku zbog daljnjih konzultacija, a odmah su zaredali i ostali zastupnici.

Nakon stanke ministar obrane Mario Banožić obrazložio je Vladin prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM, a potom je započela višesatna rasprava u koja nije oskudijevala prepucavanjem, uvredama i opomenama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA ''Nekima je sada nezgodno izaći iz svega'', poručio Banožić, a je li on spreman za ostavku?

Stankom na stanku

''Žrtva rata su prije svega ljudi. Žrtva rata je često i istina. Svjedočili smo tome u Domovinskom ratu. U ratu u Ukrajini čitav svijet zna tko je napao, a tko brani svoju kuću. Ratovi često imaju još jednu žrtvu, a to je zakonitost i poštovanje prava. Mi u SDP-u ne možemo dopustiti da hrvatski pravni poredak bude kolateralna žrtva ovog sukoba, ne možemo dopustiti da se provodi ovakav napad na demokratski pravni poredak. Mi u SDP-u ne možemo dopustiti da Ustav padne i da zbog sukoba dvaju ega dovedemo u pitanje sve što smo 30 godina gradili'', poručio je Grbin zatraživši stanku.

''Sigurnost hrvatskih građana mora biti na prvom mjestu'', poručio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista, koji je podsjetio da još uvijek nemamo konkretne informacije o rezultatima istrage o padu drona u Zagrebu te je poručio: ''Apsolutno pomoć Ukrajini, ali ne vojnici jer si time crtamo metu.''

Beljak: Iskoristit ću stanku pa nazvati Putina, Zelenskog, a možda i Kadirova da ih pitam što misle o tome

''Ovdje se radi o prepucavanju predsjednika i premijera, a žrtva je Hrvatska'', poručio je Dario Zurovec iz Fokusa i dodao: ''Jedno veliko da za Ukrajinu, ali jedno veliko ne ako će se zaobilaziti hrvatski Ustav.''

Stanku je zatražio i HSS-ov Krešo Beljak: ''U ovom trenutku dovedeni smo u pat-poziciju, odnosno doveo se Plenković, i sada traži izjašnjavanje u Saboru. (...) Iskoristit ću stanku pa nazvati Putina, Zelenskog, a možda i Kadirova da ih pitam što misle o tome'', dodao je ironično Beljak, koji je poručio: ''Mi smo žrtve obećanja bez pokrića".

''Mi u HSLS-u ne dvojimo na kojoj strani trebamo biti'', poručio je Dario Hrebak i dodao: ''Što nas zanima predsjednik? Što nas zanimaju sukobi? Mi imamo jedini zadatak, a to je pomoći onima koji se brane''.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta pozvao je na malo dužu stanku, ''čak i mjesec dana'', a sve kako bi ''sjela zajedno dva ovna na brvnu'' i pokušala razriješiti stvari: ''Oni nas tjeraju na izjašnjavanje, a nisu se izjasnili i uzeli pušku u ruku i branili svoju državu prije 30 godina''.

Branko Bačić Hrvoje Zekanović (Foto: DNEVNIK.hr)

Zekanović: Ili ste za Ukrajinu ili ispred vrata objesite simbol Z

"Ili ste za Ukrajinu ili ispred vrata objesite ovaj znak", rekao je Hrvoje Zekanović držeći papir na kojem se nalazi simbol ruske invazije "Z", koji je potom razderao.

Mlinarić se nakon toga ispričao javnosti jer je Zekanović u Sabor ušao na njihovoj listi. Zekanović je pak zapitao: ''Gdje su danas mostovci? Kao i obično kod ključnih tema, njih u Saboru nema."

Zašto nema mostovaca?

Mostovci u današnjoj raspravi u sabornici ne sudjeluju jer smatraju da je tema stavljena na dnevni red protuustavno.

"Čemu sudjelovati u raspravi koja za nas ne postoji? Ona je nametnuta u Saboru mimo Ustava, a mi smo prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na briselsku karijeru Andreja Plenkovića, koji je svašta naobećavao u Bruxellesu, a da se nije dogovorio s onim s kim se trebao dogovoriti", kazao je u izjavi za medije izvan sabornice Mostov Nikola Grmoja i pozvao Milanovića i Plenkovića da se dogovore jer, kaže, Most jest za pomoć ukrajinskom narodu, ali na ustavan način.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je ustvrdio da ''ne zna zašto svi govore da se krši Ustav jer to nadležna institucija još nije odlučila''.

''U Saboru mora biti onako kako odluči Plenković, nemate muda da drugačije dignete ruke''

''U Saboru mora biti onako kako Plenković odluči. Nemate muda da drugačije dignete ruku'', poručio je HDZ-ovcima HSS-ov Željko Lenart.

"Ovo nije rasprava o Ukrajini, nego tko je za Milanovića, a tko za Plenkovića'', kazao je IDS-ov Emil Daus.

HDZ-ov Branko Bačić opetovao je da je procedura u skladu s Ustavom i da je takva praksa bila ista sve dok Milanović nije postao predsjednik. "Ovaj pokušaj oporbe pokazuje izostanak empatije prema žrtvi Ukrajine... Ili ste za pomoć žrtvi Ukrajine ili ste za Putinovu Rusiju."

SDSS-ov Milorad Pupovac kazao je da će prije ili kasnije trebati razgovarati o miru. ''Mir je potreban Hrvatskoj, Europi i svijetu, a ovaj rat ima potencijal da ga ozbiljno ugrozi.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLIKA BUDUĆNOSTI Božičević: ''U školama nas se uči o ratovima, ne o miru, ali mir ćemo morati naučiti graditi ako želimo preživjeti''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRILIKA ZA BUDUĆNOST Teršelič: ''Ovaj rat je i zajednički neuspjeh svih nas. U Europi ponovno nismo znali graditi mir''

Banožić: Ova se misija ne razlikuje od sličnih misija

Nakon stanke Vladinu je odluku obrazložio ministar obrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

U slučaju pozitivne odluke Sabora, hrvatska vojska pomagat će Ukrajini na tri načina - da hrvatski časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj.

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

Sabor je među prvima osudio rusku agresiju na Ukrajinu i Hrvatska je podržala sankcije, istaknuo je Banožić te ponovio da se ova misija ne razlikuje od sličnih misija, osim što se sada zbog sigurnosti odvija na teritoriju članica EU-a.

O uspostavi misije počelo se raspravljati u kolovozu, a Hrvatska je sudjelovala od početka te će za obuku uplatiti 416.000 eura, kazao je ministar i dodao da je od 1999. do 2022. u međunarodnim misijama sudjelovalo više od 10.000 pripadnika Hrvatske vojske.

Objasnio je da bi se obuka provodila u četiri modula - obuka vođe instruktora, obuka borbenih spasilaca instruktora, obuka inženjerije pionirske specijalnosti te obuka sanitetskih timova.

Zastupnike je pozvao da glasaju za Vladinu odluku, a jedno od prvih pitanja koje su mu uputili bilo je ono o dronu koje je opetovao Mlinarić, na što je Banožić rekao da se radi o podacima koji su "klasificirani u drugim zemljama" i nisu se mogli iznositi u javnost.

''Zorane, pomozi oporbi''

Banožić je kazao i da je Milanović uvijek dosad davao suglasnost na odluke: ''Nikada dosad suglasnost nije uskraćena.''

''Kad se odlučivalo o ulasku Švedske i Finske u NATO, drugi ministri pitali su me zašto to ne podržavamo. Ova rasprava ima svoju međunarodnu težinu", rekao je ministar i dodao da je šef NATO-a pozdravio ovu misiju koja se ne razlikuje od misija u Africi, osim što se provodi na teritoriju članica EU-a.

Naime, Željko Sačić iz Hrvatskh suverenista upitao je Banožića zašto NATO nije pokrovitelj misije, a javio se i HDZ-ov Ante Deur i ustvrdio: ''Kad slušam svog kolegu Sačića, kao da slušam starog jugoslavenskog generala.''

''Nazvati ga jugoslavenskim generalom, to je dno dna'', poručio je Pavliček, Sačićev stranački kolega.

Oporbene zastupnike zanimalo je zašto je došlo do nesuglasica predsjednika i premijera te ponavljaju da su zabrinuti zbog toga što bi prihvaćanje odluke Vlade moglo značiti za sigurnost hrvatskih građana.

Vladajući su ponavljali da nema nikakvih ustavnih nedoumica i da Hrvatska već pomaže Ukrajini te da je ovo potez koji će pokazati tko je na čijoj strani. 

''Zorane, pomozi oporbi!'' zavapio je Zekanović, koji je kazao da oporba, koju je nazvao Milanovićevim ''obezglavljenim potrčcima'', čeka što će reći stanar s Pantovčaka: ''Pozivam predsjednika ako se probudio i ako ima imalo empatije prema onima kojima manipulira duže vrijeme da pristane na ovu odluku i da ih spasi.''

Beljak Jandrokoviću: ''Jadan si, diktatore''

Beljak je poručio Banožić ne zastupa Hrvatsku, već HDZ, a ministar je rekao da je on Milanovića, zbog interesa vojske, desetak puta javno tražio da sjednu i razgovaraju. No samo izbjegavanje razgovora s njim dovelo je do te situacije: ''MORH unatoč svemu što je do sada izrečeno želi raditi u interesu hrvatske vojske i sigurnosti hrvatskih građana".

U međuvremenu je Beljak zaradio četiri opomene i Jandroković ga je poslao van iz sabornice te mu zbog prepirke koju je Beljak nastavio kazao da ni sutra neće moći sudjelovati u raspravi jer je zaradio i petu opomenu.

Beljak je, naime, govorio duže od dopuštenog, a nakon što ga je Jandroković opomenuo, rekao mu je da je jadan i nazvao ga diktatorom.

Na Bačićevo pitanje je li Glavni stožer Hrvatske vojske upoznat s ovom odlukom i što kažu na to, Banožić je odvratio da jesu i da su proučavali što bi bilo korisno i za hrvatsku i za ukrajinsku vojsku.

Vesna Nađ iz Kluba Socijaldemokrata ministra je pitala zašto nije zatomio svoju taštinu i napravio sve što je mogao da osigura prethodnu predsjednikovu suglasnost. Svjesna važnosti obuke, prisjetila se da je na početku rata većina ranjenika stradala od vlastitog oružja ili od suboraca upravo zbog nedostatka obuke.

Javila se na to HDZ-ova Maja Grba Bujević i napala Nađ da vrijeđa branitelje jer je rekla da je dio njih stradao od vlastitog oružja, a Nađ je objasnila da je govorila o početku rata i temeljem podataka o utvrđivanju invaliditeta.

Obučavanje vojnika neće Rusiju naljutiti više od slanja oružja, smatra HSLS-ov Darko Klasić, a pita se želi li Milanović biti novi Orban, što bi moglo biti problematično jer u zemlje nestabilnog političkog okvira ne dolaze investicije.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka podsjetila je da predlažu inicijativu s neborbenim prijedlozima za pomoć Ukrajini, što je javnosti puno prihvatljivije od ovog što želi Vlada.

Njime bi se Vlada zadužila da donese odluku kojom bi pripadnici OS u sklopu misije sudjelovali u osposobljavanju pripadnika oružanih snaga Ukrajine i to pružajući pomoć u segmentima koji nisu vezani za borbenu obuku.

Pojasnila je da bi se zaključkom obuka odvijala u području vezanim za razminiranje, osiguranju i zaštiti osoba i vlasništva na oslobođenim područjima, pružanju medicinskih znanja i metoda vezanih za kontekst ratnih i post-ratnih djelovanja, a posebno za ublažavanje pojave PTSP-a unutar oružanih snaga.

''Samo pošaljite pišljivi papir kako nalaže Ustav''

Davorko Vidović iz Kluba Klub Socijaldemokrata naglasio je da ne dovodi u pitanje podršku ukrajinskom narodu i pozvao da se omogući da budu za odluku o misiji.

Socijaldemokrati će, poručio je, podržati odluku samo ako po proceduri koju nalaže Ustav premijer uputi zahtjev predsjedniku Republike za davanje suglasnosti: ''Samo pošaljite pišljivi papir kako nalaže Ustav''.

Njegov stranački kolega Damir Hajduković upozorio je da u normalnim okolnostima Sabor ne dobiva prepiske između njega, predsjednika Republike i Vlade: "Sada prvi put kada smo vidjeli tu prepisku vidimo da niste radili po zakonu nego se pozivate na presedane. Hrvatski pravni sustav nije presedanski".

''Vladina odluka je donesena po Ustavu i Zakonu o obrani jer ni Ustav niti Zakon o obrani ne propisuju ovlaštenje niti proceduru traženja prethodne suglasnosti predsjednika Republike na nacrt prijedloga Odluke'', odvratio je Banožić.

''Radi li se tu o mogućnosti borbenog djelovanja?'', ''Kad je pao dron, zamalo smo brojili mrtve''

''Gdje je nestala empatija i solidarnost s ukrajinskim narodom'', upitao je Bačić i dodao da je pozivanje na ustavnost isprazno i krivo. Također, pozvao je zastupnike neka vode računa da ne ostanu na ''čistini'' jer bi predsjednik Republike do 15. prosinca mogao dati suglasnost za odluku.

"Branko Bačić laže. Hrvatski sabor odlučuje onda kada misija ima ili može imati borbeni karakter, kada naši vojnici ili oni koji dolaze mogu sudjelovati u sukobu. Ako se ovdje radi o borbenom djelovanju i mogućnosti borbenog djelovanja, onda nam lažete. Ako se ovdje radi samo o obuci i vježbi, onda Sabor nema što odlučivati. Onda je to odluka Vlade i predsjednika'', podsjetio je Grbin.

''Ministar vanjskih poslova otišao je u Bruxelles i dogovorio nešto bez dogovora s predsjednikom. Zašto je Gordan Grlić Radman nešto obećao, a nije dogovorio? Zato što vi želite prikriti svoje afere i probleme u Hrvatskoj. To je istina. Da problem želite riješiti, pročitali biste što je Milanović napisao u svom dopisu. Plenković bi uputio dopis u ime Vlade i sve bi bilo riješeno'', uvjeren je SDP-ovac.

"Kome je to palo na pamet - da dovede vojsku koja nije članica NATO-a, koja je u sukobu? Jeste li vi u Vladi svjesni da su u svakom ratnom sukobu zaraćene snage po svim zakonima legitimna meta? Zašto nam dovodite rat u Hrvatsku? Treba li nama u Hrvatskoj zalutala raketa, diverzija ili teroristički čin? Prije pet dana vojska Ukrajine pohvalila se kako su ubili Irance koji su obučavali rusku vojsku. Smatraju ih neprijateljima. Treba li to Hrvatska iskusiti? Pad takozvanog drona pokazao je koliko smo izloženi, slabi, nekompetentni... Samo 70 metara nedostajalo je da brojimo naše mrtve studente. Još ni danas nemamo odgovor o tome'', upozorio je Penava iz Domovinskog pokreta i zapitao: ''Jeste li svjesni što radite ovim prijedlogom?''

''Možda da Zekanović, feldmaršal Baćo i Banožić obučavaju ukrajinske vojnike''

''Možda da Zekanović, feldmaršal Baćo i Banožić obučavaju ukrajinske vojnike'', kazao je Grmoja, koji je objasnio još jednom zašto Most u raspravi nije sudjelovao jer je smatra protuustavnom.

Spomenutom trojcu poručio je neka se srame te kazao da Plenkoviću i njegovima nije do Ukrajine i pomoći toj zemlji, već žele sakriti korupciju i prikupiti političke bodove u Bruxellesu.

''Što nam ode, Bero... bio si bolji''

Deur, koji je u više navrata spominjao jugoslavenski duh, osvrnuo se na kritike SDP-a i Grbina, ali i ostalih te se zapitao što se dogodilo sa strankom Ivice Račana, a za Grbina je kazao da ne zna što govori. Prisjetio se i Grbinova prethodnika kazavši: ''Što nam ode, Bero... bio si bolji''.

''Pustimo politiku po strani, gledajmo što se događa u Ukrajini'', kazao je te podsjetio da je Hrvatska članica NATO-a: ''To je privilegija. Još Schengen, i nema više te Jugoslavije. Možda to nekima smeta''.

''Planira li HDZ kakve internacionalne brigade da pokaže solidarnost'', zapitao je Sačić Bačića, koji je odvratio: ''Puno su puta u povijesti bili veliki hrvatski sinovi, a Hrvatska je stvorena 90-ih... Vaša je zadaća braniti Hrvatsku i u Ukrajini''.

Saga koja traje danima

Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u EUMAM-u dan ranije podržali su saborski odbori za obranu i zakonodavstvo. No oporba se protivi takvom prijedlogu ocjenjujući ga neustavnim.

SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu kompromisno rješenje, a Most odbija sudjelovati u, kako tvrde, protuustavnoj raspravi.

SDP i Zeleno-lijevi blok zajednički će uputiti inicijativu za koju smatraju da bi mogla pomiriti predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića te dobiti širi društveni konsenzus među građanima i saborski konsenzus.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.

Pročitajte i ovo Franko Vidović - 1 UŽARILO SE NA ODBORU Burna rasprava o obuci ukrajinskih vojnika, Vidović napustio Odbor te za Dnevnik Nove TV otkrio s kim (ni)je u sprezi

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici - 3 OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Ministri otišli u Bruxelles, Milanović bijesan, oporba oprezna: "Žalosno je da se dva brda ne mogu dogovoriti"

Plenković otpočetka odbija kritike da je procedura donošenja odluke neustavna te ponavlja da biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani povijesti.

"Ista pravna osnova za slične misije korištena je nekoliko puta i u našem mandatu i u mandatima ranijih vlada. Bilo je 45 takvih odluka u Saboru. Taj očaj, to nije više smicalica, to je doslovno politički očaj predsjednika i njegovih oporbenih jataka u Saboru koji nemaju hrabrosti reći hoće li pomoći žrtvama agresije, nego su se sada u nelagodi uhvatili nekih pravnih smicalica. Da smo napravili bez Sabora, napali bi nas što smo to napravili bez njih", istaknuo je u jednom od svojih istupa na temu Vladine odluke  o obuci ukrajinskih vojnika.

"Da koncept Ruskog svijeta pobijedi, koji bi to vjetar u leđa bio onima koji žele Srpski svijet"

HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier uz često spominjane moralnih i političkih razloga za pomoć Ukrajini, dodao je još jedan.

“Jedan argument koji se do sada nike spomenuo je geopolitički. Zamislite samo na trenutak što bi se dogodilo da koncept ruskog svijeta pobijedi, koji bi to vjetar u leđa bio onima koji žele srpski svijet u našem susjedstvu. Koja bi to bila ugroza, izravna, hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti. U pitanju jest i nacionalna sigurnost. Ako tu nemamo koncenzus, potporu od dvije trećine zastupnika, onda doista jedno vrlo ozbiljno pitanje. I zato sam ja uvjeren da ćemo ipak naći način da dođemo do toga,” rekao je.

Nakon što su HDZ-ovi zastupnici nastavili iznositi ujednačenu potporu da se donese odluka o pomoći Ukrajini, zastupnica Možemo Sandra Benčić je pitala ministra Banožića zašto nisu odlučili surađivati s oporbom da se donese zajednička odluka.

"Kada se traži dvotrećinska većina u parlamentu, tada se podrazumijeva da se oko sadržaja dogovara. Koji postupak dogovaranja sadržaja odluke ste vi proveli s opozicijom? Kako tumačite u tom kontekstu izjavu premijera da je svejedno kako će opozicija glasati jer je to sve za njega sve win win i njegovu izjavu da će opozicija kada dođe na vlast određivati sadržaj, a dolazi ovdje tražiti dvotrećinsku većinu", pitala je Benčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene