Obavijesti Video Pretražite Navigacija
usvojen na Vladi

Što donosi zakon o studentskim poslovima? Neki misle da nije pošten prema studentima

Što donosi zakon o studentskim poslovima? (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Što donosi zakon o studentskim poslovima? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Što donosi zakon o studentskim poslovima? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Što donosi zakon o studentskim poslovima? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Što donosi zakon o studentskim poslovima? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Što donosi zakon o studentskim poslovima? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Što donosi zakon o studentskim poslovima? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Vlada je izjednačila radna prava izvanrednih i redovitih studenata. U saborsku proceduru poslan je Zakon o obavljanju studentskih poslova, kojim bi se i izvanrednim studentima omogućilo da rade preko studentskih ugovora.

Ima i onih koji misle da to nije pošteno. Koliko se studentski ugovori koriste, najbolje pokazuje podatak da se na godinu putem njih zaradi milijardu kuna. Ministrica uvjerava da će Zakon zaštititi studente od izrabljivanja.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Ilustracija Novi Sad Studenti napadnuti dok su lijepili plakate s podacima o lošem stanju menze

Vlada je izvanredne studente dovela na korak do prava na rad putem studentskih ugovora. Uz ovu, neke su od novosti uvođenje minimalne satnice, pravo studenata na 50 % veću satnicu za rad vikendom i praznicima, novac koji zarade mora im se isplatiti u roku od 15 dana, a za poslodavce su propisane strože obveze.

Ministrica: "Zakon će zaštititi studente"

"To je odlična stvar da se poveća minimalna satnica, to će povećati studentski standard", kaže Patrik.

Ministrica uvjerava da će Zakon zaštititi studente i da neće štetiti već zaposlenima.

"Primjerice, ne može se koristiti rad studenata na radnim mjestima gdje se nekome prije toga unatrag šest mjeseci dalo otkaz ili nikome se ne smije dati otkaz jer se angažiralo studenta", kaže ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Jedva čeka prvi ugovor

Osječanin Mihael kao izvanredni student jedva čeka prvi ugovor.

"Troškove školovanja snosimo sami. Nemamo subvencioniranu prehranu, većina kolega nije iz samoga Osijeka, pa su tu i troškovi stanovanja i sve što ide uz to", kaže Mihael, izvanredni student Poljoprivrednog fakulteta.

Studentski zbor je zadovoljan.

"Situacija više nije kao prije da je izvanredni student samo onaj koji je u radnom odnosu. Danas su izvanredni studenti oni koji zbog više razloga ne mogu upisati redovni studij. Smatramo da moraju imati jednaka prava“, smatra Stjepan Ćurčić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

U Mreži mladih ne misle da je to pošteno.

"Izvanredni studenti nemaju jednake obveze, a ovime dobivaju jednaka prava na tržištu rada i time postaju nelojalna konkurencija i mogli bi, smatramo da će u konačnici naštetiti redovnim studentima", kaže Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske.

Nezavisni sindikat znanosti smatra da u Zakonu ima dobrih izmjena, ali da zakon nije potpun.

"Zbog toga što nije dovoljno kvalitetno reguliran karakter povremenosti ovih poslova, i dalje se ostavlja prostor zamjene studenata za redovnu radnu snagu", rekao je Antonio Čoga iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Jer, kažu, nema osigurača koji bi spriječio da student radi 365 dana u godini.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene