Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ VELIKIH POSLJEDICA

Istražili smo: Što bi nam se sve dogodilo da sutra izađemo iz EU-a, a što priželjkuje i priziva Živi zid?

Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr)
Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Živi zid za sebe voli reći da su antisistemska stranka, a ne populistička. Jasno su se pozicionirali i kao euroskeptici. Štoviše, poručuju: ako mi dođemo na vlast, Hrvatska će izaći iz EU-a i NATO-a.

Reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić provjerio je što bi se dogodilo u našim životima da sada, nakon 5 godina, Hrvatska nekim slučajem odluči izaći iz Europske unije.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Bio je to svečan ulazak, a sada bi nas Živi zid izgurao van. Članstvo je štetno, kažu, u minusu smo, poljoprivreda nam je loša, kao i monetarna politika. "I direktno i indirektno RH ima štete, i što prije građani to shvate, to je za njih bolje. Mi ne bismo na silu izlazili iz EU-a, kao što su nas u nj na silu i uveli, nepoštenim referendumom", rekao je Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida.

I oni bi ga proveli, ali kad se građani odluče. Ako se odluče... Više od 100 tisuća Hrvata odselilo je u druge zemlje EU-a. Broj je, pretpostavlja se, daleko veći. Izlazak iz Unije značio bi i nešto kompliciraniji odlazak na rad u inozemstvo, jer Hrvatska više ne bi bila dio zajedničkog tržišta. Vjerojatno bi se ponovno uvele i radne dozvole, koje je većina zemalja ukinula.

Slovenija, Nizozemska i Austrija zadržale su ograničenja. Ona bi nastupila i za jedan od najpopularnijih programa za mlade - Erasmus plus. Upravo taj program omogućio je tisućama hrvatskih studenata odlazak na studij u druge zemlje. A mnogi su stranci odlučili semestar provesti i na našim sveučilištima.

Ako se ta vrata kojim slučajem ne bi zatvorila, studenti, a i svi ostali, skuplje bi telefonirali. Vratio bi se roaming. I skuplji pozivi. Vratile bi se i komplikacije s prelaskom granice. Sada nam je potrebna samo osobna, a kada Hrvatska postane dio Schengena - više nam neće trebati ni ona.

Utjecaja bi bilo i na gospodarstvo. Tvrtke koje 100 posto izvoze u Europsku uniju, zapošljavaju 240 tisuća radnika i osiguravaju zemlji veliku dobit. Pitanje je što bi bilo s kreditima, ali i raznim potporama.

Promjena bi bilo i u poljoprivrednoj politici, posebice u sustavu potpora. A ne bi nam bili dostupni ni fondovi, poput onoga za ruralni razvoj. Njegov je cilj revitalizacija sela. Inače, 40 posto proračuna EU-a zauzima upravo poljoprivreda. No, i na pitanju treba li slijediti Britance, vrijedi ona: kako siješ - tako ćeš i žeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene