Troškovi ureda, kaže Mesić, nisu veliki, pa ih on i njegova voditeljica ureda sami plaćaju, i to od lipnja kada je zakon stupio na snagu. "Troškove kave i sokova to mi rješavamo, moja šefica ureda plaća telefon, drugo čistimo sami, uređujemo sami."


Iako je ostao bez svog ureda, bivši predsjednik Stjepan Mesić i dalje ga koristi. Vlada mu je ured ukinula u lipnju ove godine, jednako kao i plaćanje računa, pa Mesić i njegova voditeljica ureda, kako kažu, račune plaćaju iz svog džepa.

Vezani članci Stjepan Mesić - 4 Mesić o Ukrajini i energetskoj krizi, a ima i poruku za Putina: "Predložio bih mu da se orijentira na traženje strategije..." Zoran Milanović Milanović na obljetnici Gromova: "Svim udbašima, želim sretan Dan bezbednosti, živio Ilija Čvorović"

Još uvijek čekaju odluku Ustavnog suda od kojeg su tražili odgovor na pitanje - je li ukidanje Ureda bivšeg predsjednika sukladno najvažnijem državnom dokumentu: Ustavu.

Prvog lipnja stupio je na snagu zakon kojim je bivšem predsjedniku oduzet stalni ured. No, njega nitko iz ureda nije iselio, a Stjepan Mesić normalno obavlja svoje aktivnosti. "Ja sam jedini predsjednik koji je neposredno izabran, da je ostao bez ureda, da mu je ukinut ured, u cijelom svijetu predsjednici koji su neposredno izabrani imaju ured", kaže Mesić.

Troškovi ureda, kaže Mesić, nisu veliki, pa ih on i njegova voditeljica ureda sami plaćaju, i to od lipnja kada je zakon stupio na snagu. "Troškove kave i sokova to mi rješavamo, moja šefica ureda plaća telefon, drugo čistimo sami, uređujemo sami."

Najglasniji u donošenju zakona o gašenju ureda bili su u Mostu. Ističu kako je proračun za ured bio oko 800 tisuća kuna, ali je na njihovu inicijativu i taj iznos smanjen na oko 130 tisuća kuna.

"Država više nema nikakvih obaveza plaćati prema tom uredu. Stipe Mesić bi morao izaći iz toga ureda jer je to vlasništvo RH, jedan vrijedan objekat, međutim želi napraviti od sebe žrtvu i da ga se prisilno iseli", rekao je Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta.

Na ovakvu odluku Sabora Mesić se žalio Ustavnom sudu. Odgovor, kako kaže, još uvijek čeka. A bez obzira na čekanje odgovora Ministarstvo uprave nam je potvrdilo kako poštuju zakon i kako za njih ured bivšeg predsjednika ne postoji pa s tim ni troškovi.

"Ja očekujem da je Hrvatska pravna država i da neće Ustavni sud potpasti pod neki politički utjecaj", ustvrdio je Mesić. Neslužbeno doznajemo kako bi Ustavni sud odluku trebao donijeti do kraja godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju